Ontwerp van het toekomstige stadhuis

De voorbije 600 jaar is er continu gebouwd en verbouwd aan het stadhuis. De komende jaren doen we dat opnieuw. Om aan de normen voor toegankelijkheid, veiligheid en duurzaamheid te voldoen, is een nieuw bouwvolume noodzakelijk. Dat komt er met respect voor het bestaande erfgoed. Het iconische 'Voorhuis' laten we intact.

Nieuw bouwvolume

Waarom op die plek?

We bouwen niet zomaar lukraak bij. Op basis van een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek grijpen we in op de minst waardevolle plek: waar nu het politiekantoor is en naast het iconische 'Voorhuis', dat onaangeroerd blijft.

Wat wordt het?

De architecten noemen het nieuwe bouwvolume ‘de antichambre’ van het stadhuis. Het is een publiek toegangsgebouw waar je welkom wordt geheten en al een glimp opvangt van wat je verderop mag verwachten.

Het nieuwe volume lost 2 uitdagingen op die noodzakelijk zijn om van het stadhuis een 'open huis' te maken:

  • Een betere toegankelijkheid voor iedereen:
    • Je kan binnenkomen zonder trappen.
    • Je kan vlot naar elk niveau in het historische stadhuis gaan door een trap en een ruime lift binnen.
Het huidige stadhuis is slecht toegankelijk omdat er door de eeuwen heen delen aangebouwd, afgebroken en later opnieuw opgebouwd zijn. Al die verschillende ‘huizen’ zijn vaak niet vlot met elkaar verbonden.
  • Extra ruimte om bezoekers te onthalen:
    • Er is meer plaats voor prikkelende info over stad en stadhuis.
    • Er komt plaats voor een stadsbalkon met een uniek uitzicht op de stad en de Grote Markt.

Met respect voor het bestaande erfgoed

Het nieuwe volume:

  • Lost de eisen voor toegankelijkheid en brandveiligheid in. Zo blijft de rest van het stadhuis vrij van andere ingrepen.
  • Is duidelijk herkenbaar als nieuwe toegang, maar staat in de schaduw van het stadhuis. Niet van overal op de Grote Markt valt het meteen op.

De majestueuze pui van het stadhuis blijft in gebruik, maar enkel voor huwelijken en officiële gelegenheden.

Over de vorm

De architecten lieten zich inspireren door de achthoekige torentjes van het Voorhuis en het Tafelrond en door het koor van de Sint-Pieterskerk. De precieze uitwerking, net als de materiaalkeuze en de kleur, wordt nog onderzocht.

Andere ruimtes in en rond het stadhuis

Het ontwerp is zo getekend dat het stadhuis een diverser en intensiever gebruik aankan. Met duurzame ingrepen bereiden we het gebouw voor op eventuele latere aanpassingen en vermijden we verbouwingswerken in de toekomst.

  • De wandelzaal wordt een ontmoetingsplek.
  • De binnentuin wordt opengesteld voor het publiek en kan dienen als doorgang tussen verschillende delen in het stadhuis.
  • Er komt meer dan 300 m² nieuwe expo- en workshopruimte.
  • De gotische zaal wordt een multifunctionele ruimte voor gemeenteraadsvergaderingen en debatten en kan je in de toekomst vrij bezoeken.
  • In de historische ruimtes vertellen we verhalen aan de hand van de erfgoedstukken of digitale installaties.
  • De authentieke zolder van het Voorhuis wordt opengesteld (met de unieke collectie gevelbeelden).
  • De raadskelders kan je bezoeken met een gids. De kelders bieden ook plaats voor kleine recepties en workshops.
  • Op de hoek van de Muntstraat met de Naamsestraat komt een café met shop.

Ontwerpteam

Na een 'Open Oproep' van de Vlaams Bouwmeester koos de stad in 2020 het winnende ontwerpteam: aNNo & FELT, Atelier Arne Deruyter, 88888, ENDEAVOUR, BAS en SCALA.

Hun ontwerpvoorstel vertaalde de noden van de herbestemming en restauratie het best.

Het ontwerpteam werkt niet alleen. Zij verfijnden hun wedstrijdontwerp door samenwerking met onder meer erfgoeddeskundigen, architecten van de stad, ingenieurs, de brandweer, adviesraad toegankelijkheid en andere adviesraden.

Interview met ontwerpteam over de herbestemming en het ontwerp

Het ontwerp is nog niet definitief. Na de zomer van 2022 moet er een definitief voorontwerp zijn.

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.