Claves 8: Wel wees, maar niet verweesd. De relatie tussen wees en voogd in Leuven in de periode 1450-1461

In de middeleeuwen bestond in Leuven een systeem van voogdij dat als doel had wezen bij te staan tot op het ogenblik dat ze “uut den brode” gesteld werden. In het 8ste deel van de reeks onderzoekt Ine Craenen hoe de relatie tussen voogden en wezen in de periode 1450–1461 geregeld werd. 

Taken van de voogden

Centraal staan de taken die de voogden opgelegd werden. Een van die taken was het beheren van het vermogen van de wezen. Via akten en testamenten wordt geprobeerd om een beeld te verkrijgen over hoe een dergelijk vermogens kon samengesteld zijn.

Met dank aan de schepenbankregisters

Deze publicatie is de 8de uitgave in de reeks 'Claves Scabinorum'. De Claves zijn boekjes over de geschiedenis van Leuven gebaseerd op informatie uit de akten van de Leuvense schepenbank en de stadsrekeningen. Die registers vormen de meest omvangrijke bron uit het ancien régime van het Leuvense stadsarchief.

Dit boekje illustreert de enorme rijkdom van die registers voor historisch onderzoek naar het dagelijkse leven. Dankzij het scan- en transcribeerwerk van de vrijwilligers van het project Itinera Nova worden de handgeschreven folio’s van de schepenbankregisters een voor een online doorzoekbaar gemaakt.

Prijs

  • Prijs: € 5
  • Promo: De volledige reeks claves-boekjes (nr. 1 tot en met 14) kan je als pakket kopen voor € 60.

Waar te koop?

Over dit boek

  • Titel: 'Wel wees, maar niet verweesd. De relatie tussen wees en voogd in Leuven in de periode 1450-1461' - Claves nr. 8
  • Auteurs: Ine Craenen
  • Taal: Nederlands
  • Publicatiejaar: 2016
  • Uit de reeks: Claves Scabinorum
  • Volume: 8

Wil je zelf als vrijwilliger meewerken aan de digitalisering en ontsluiting van de schepenbankregisters?

Contacteer ons.

Heb je een vraag over deze publicatie?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 42 20

Mail ons

archief@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.