Itinera Nova: hoe gaan we te werk?

Met het project Itinera Nova digitaliseert het Stadsarchief 2 van zijn rijkste bronnenreeksen: de schepenbankregisters en stadsrekeningen. Je kan de 1.580 handgeschreven documenten online raadplegen en de teksten voor een groot deel doorzoeken.

De registers bieden unieke mogelijkheden voor historisch, genealogisch, bouwkundig, juridisch en taalkundig onderzoek. Zowel voor de stad Leuven als andere plaatsen in het oude hertogdom Brabant.

Met de hulp van vrijwilligers

45 gedreven vrijwilligers brengen de verhalen vanuit de papieren registers tot op dit scherm. De boeken worden zorgvuldig gescand, van metadata voorzien en getranscribeerd. Dit maakt de omvangrijke, voordien moeilijk doorzoekbare bron een heel stuk toegankelijker.

Sinds de start van het project in 2009 werd een groot deel van de meer dan een miljoen pagina’s digitaal ontsloten. Meer dan 100.000 akten in oud schrift werden woord voor woord overgetypt en elke dag komen er nog bij.

Er werd gekozen om de focus te leggen op Middelnederlandse schepenakten uit de veertiende en vijftiende eeuw, naast een steekproef van Latijnse en Middelfranse akten en steekproeven uit de latere eeuwen en de stadsrekeningen. Jaar na jaar breiden we deze unieke databank zo verder uit. In samenwerking met het Cologne Centre for e-Humanities integreren we nieuwe technologie zoals automatische tekstherkenning waar mogelijk. Kortom, een project dat de kracht van mensen, innovatieve technologie en een rijk historisch verleden samenbrengt.

Zoeken in de schepenbankregisters en stadsrekeningen: wat moet je weten?

Lees meer over hoe het werkt

Heb je een vraag?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 42 20

Mail ons

archief@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.