Claves 6: De pachtcontracten in de Leuvense schepenbankregisters

In het 6ste deel van de reeks bespreken we enkele pachtcontracten uitgebreid. Na een korte inleiding over het ontstaan van de pacht gaan we verder in op de pachters en de verpachters. We onderzoeken wat er allemaal kon verpacht worden en aan welke voorwaarden de pachters en verpachters zich daarbij dienden te houden. 

Pachtcontracten

De pachtcontracten die in de Leuvense schepenbankregisters werden opgetekend, vormen een heel specifieke aktesoort. Het zijn schatkamers voor toponymische studies en eersterangsbronnen voor de reconstructie van het landschap en voor de geschiedenis van de landbouw. Ook voor genealogen bieden pachtcontracten waardevolle informatie over de onroerende eigendom van de vermelde personen en soms ook over hun gezinssituatie.

Met dank aan de schepenbankregisters

Deze publicatie is de 6de uitgave in de reeks 'Claves Scabinorum'. De Claves zijn boekjes over de geschiedenis van Leuven gebaseerd op informatie uit de akten van de Leuvense schepenbank en de stadsrekeningen. Die registers vormen de meest omvangrijke bron uit het ancien régime van het Leuvense stadsarchief.

Dit boekje illustreert de enorme rijkdom van die registers voor historisch onderzoek naar het dagelijkse leven. Dankzij het scan- en transcribeerwerk van de vrijwilligers van het project Itinera Nova worden de handgeschreven folio’s van de schepenbankregisters een voor een online doorzoekbaar gemaakt.

Prijs

  • Prijs: € 5
  • Promo: De volledige reeks claves-boekjes (nr. 1 tot en met 14) kan je als pakket kopen voor € 60.

Waar te koop?

Over dit boek

  • Titel: 'De pachtcontracten in de Leuvense schepenbankregisters' - Claves nr. 6
  • Auteurs: Marika Ceunen
  • Taal: Nederlands
  • Publicatiejaar: 2015
  • Uit de reeks: Claves Scabinorum
  • Volume: 6

Wil je zelf als vrijwilliger meewerken aan de digitalisering en ontsluiting van de schepenbankregisters?

Contacteer ons.

Heb je een vraag over deze publicatie?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 42 20

Mail ons

archief@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.