Claves 14: Hoe woonde Dieric Bouts?

In het 14de boekje in de Clavesreeks vertellen Marika Ceunen en Nick Van den Broeck aan de hand van het schepenbankarchief waar het huis en het atelier van Dieric Bouts stond. Aan de hand van 15de-eeuwse boedelinventarissen reconstrueren ze het interieur. 

Kijk binnen bij Bouts

Onderzoek op basis van de registers uit het schepenbankarchief wijst uit dat Dieric Bouts (mede) dankzij zijn welstellende echtgenotes heel wat eigendom had. Hij bezat onder andere een wijngaard op de Roeselberg en verwierf vier huizen in de Minderbroedersstraat. Het was daar ook dat Bouts woonde en zijn schildersatelier inrichtte.

In de verdeling van de nalatenschap van Dieric Bouts aan zijn zonen Dieric jr. en Albrecht, krijgen we een gedetailleerd beeld van de ligging en omvang van zijn onroerend bezit. Hoe zijn huis was ingedeeld en hoe het interieur eruit zag, is niet beschreven. Toch slagen de auteurs erin om op basis van boedelinventarissen van gelijkaardige woningen uit de 15de eeuw een reconstructie te maken van de kamerindeling van Bouts’ woning en het (mogelijke) meubilair. Dit wordt verder vergeleken met het meubilair en de kamers die Dieric Bouts in zijn schilderijen verwerkte.

Met dank aan de schepenbankregisters

Deze publicatie is de 14de uitgave in de reeks 'Claves Scabinorum'. De Claves zijn boekjes over de geschiedenis van Leuven gebaseerd op informatie uit de akten van de Leuvense schepenbank en de stadsrekeningen. Die registers vormen de meest omvangrijke bron uit het ancien régime van het Leuvense stadsarchief.

Dit boekje illustreert de enorme rijkdom van die registers voor historisch onderzoek naar het dagelijkse leven. Dankzij het scan- en transcribeerwerk van de vrijwilligers van het project Itinera Nova worden de handgeschreven folio’s van de schepenbankregisters een voor een online doorzoekbaar gemaakt.

Prijs

  • Prijs: € 5
  • Promo: De volledige reeks claves-boekjes (nr. 1 tot en met 14) kan je als pakket kopen voor € 60.

Waar te koop?

Over dit boek

  • Titel: 'Hoe woonde Dieric Bouts? Woonhuis en meubilair in het vijftiende-eeuwse Leuven' - claves nr. 14
  • Auteurs: Marika Ceunen en Nick Van den Broeck
  • Taal: Nederlands
  • Publicatiejaar: 2024
  • Uit de reeks: Claves Scabinorum
  • Volume: 14

Wil je zelf als vrijwilliger meewerken aan de digitalisering en ontsluiting van de schepenbankregisters?

Contacteer ons.

Heb je een vraag over deze publicatie?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 42 20

Mail ons

archief@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.