Claves 10: Bier in de late middeleeuwen in Leuven

Het 10de boekje van de reeks stelt bier in Leuven tussen 1400 en 1500 centraal. In deze periode kende de bierindustrie in Leuven een enorme groei, ondanks de soms moeilijke economische en politieke omstandigheden. Gruitbier verdween van de kaart en maakte plaats voor hopbier. De prijs van een pot hopbier was afhankelijk van verschillende factoren. 

'Vanden biere oft hoppen diemen aldair bruwen soude'

Van buiten Leuven kwamen particulieren en ambtenaren om diverse akten te verlijden, zoals bijvoorbeeld pachtcontracten voor brouwerijen. Een brouwerij in de late middeleeuwen omvatte een heus arsenaal aan toebehoren die uitgebreid ter sprake komen. De betrokken herbergen en brouwerijen van Leuven zijn gesitueerd op een kaart. Voor de leek voorzagen de auteurs ten slotte enkele passages over brouwen in het algemeen en de ingrediënten van bier.

Met dank aan de schepenbankregisters

Deze publicatie is de 10de uitgave in de reeks 'Claves Scabinorum'. De Claves zijn boekjes over de geschiedenis van Leuven gebaseerd op informatie uit de akten van de Leuvense schepenbank en de stadsrekeningen. Die registers vormen de meest omvangrijke bron uit het ancien régime van het Leuvense stadsarchief.

Dit boekje illustreert de enorme rijkdom van die registers voor historisch onderzoek naar het dagelijkse leven. Dankzij het scan- en transcribeerwerk van de vrijwilligers van het project Itinera Nova worden de handgeschreven folio’s van de schepenbankregisters een voor een online doorzoekbaar gemaakt.

Prijs

  • Prijs: € 5
  • Promo: De volledige reeks claves-boekjes (nr. 1 tot en met 14) kan je als pakket kopen voor € 60.

Waar te koop?

Over dit boek

  • Titel: 'Vanden biere oft hoppen diemen aldair bruwen soude. Bier in de late middeleeuwen te Leuven' - Claves nr. 10
  • Auteurs: David Dierick en Koen Vandecruys
  • Taal: Nederlands
  • Publicatiejaar: 2017
  • Uit de reeks: Claves Scabinorum
  • Volume: 10

Wil je zelf als vrijwilliger meewerken aan de digitalisering en ontsluiting van de schepenbankregisters?

Contacteer ons.

Heb je een vraag over deze publicatie?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 42 20

Mail ons

archief@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.