Claves 1: De Leuvense schepenbank als instelling

Deze eerste brochure uit de reeks handelt over de Leuvense schepenbank als instelling tijdens het ancien régime. Marika Ceunen beschrijft het ontstaan en de evolutie van de schepenbank en gaat in op de taken en bevoegdheden die de 7 schepenen hadden. 

De Leuvense schepenbank

Qua werkingsbereik was de schepenbank de voorloper van een aantal hedendaagse instellingen waaronder verschillende rechtbanken, het notariaat en allerlei overheidsinstellingen.

De juridische en andere taken die de schepenbank eertijds vervulde, worden kort voorgesteld. Ook de soorten akten die de neerslag daarvan vormen in de schepenbankregisters worden besproken en geïllustreerd met transcripties van sprekende voorbeelden.

Tenslotte wordt ook de werking van een aantal andere stedelijke ambtenaren en instellingen, die in hun werking met de schepenbank te maken hadden, beschreven.

Met dank aan de schepenbankregisters

Deze publicatie is de 1ste uitgave in de reeks 'Claves Scabinorum'. De Claves zijn boekjes over de geschiedenis van Leuven gebaseerd op informatie uit de akten van de Leuvense schepenbank en de stadsrekeningen. Die registers vormen de meest omvangrijke bron uit het ancien régime van het Leuvense stadsarchief.

Dit boekje illustreert de enorme rijkdom van die registers voor historisch onderzoek naar het dagelijkse leven. Dankzij het scan- en transcribeerwerk van de vrijwilligers van het project Itinera Nova worden de handgeschreven folio’s van de schepenbankregisters een voor een online doorzoekbaar gemaakt.

Prijs

  • Prijs: € 5
  • Promo: De volledige reeks claves-boekjes (nr. 1 tot en met 14) kan je als pakket kopen voor € 60.

Waar te koop?

Over dit boek

  • Titel: 'De Leuvense schepenbank als instelling' - Claves nr. 1
  • Auteurs: Marika Ceunen
  • Taal: Nederlands
  • Publicatiejaar: 2013
  • Uit de reeks: Claves Scabinorum
  • Volume: 1

Wil je zelf als vrijwilliger meewerken aan de digitalisering en ontsluiting van de schepenbankregisters?

Contacteer ons.

Heb je een vraag over deze publicatie?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 42 20

Mail ons

archief@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.