Hygiënecontrole
Nadat je een drankvergunning hebt aangevraagd, controleren we de hygiëne in jouw zaak.
Hoe verloopt de controle?
Tijdens de controle letten we op:
- Algemene netheid van de lokalen en bewaarplaatsen, zoals koelcellen of frigo's
- Hygiëne van de toiletten
- Aantal toiletten: dat moet in verhouding zijn met het aantal zitplaatsen
- 1 tot 10 personen: 1 toilet
- 11 tot 50 personen: 2 toiletten (een gescheiden dames- en herentoilet)
- Meer dan 50 personen: minstens 3 toiletten (een gescheiden dames- en herentoilet en per 50 extra zitplaatsen een extra toilet of urinoir)
- Afval
- Voor je afvalophaling werk je samen met een privéfirma naar keuze.
- Als je met afvalcontainers werkt, mag je die enkel op het openbaar domein zetten op de dag van de ophaling. Verwijder ze voor 11 uur 's ochtends.
- Vermijd dat er vetten in de riolering terechtkomen. Soms is er een vetvanger nodig: een scheidingsput in de aansluiting op je riolering om het vet uit het afvalwater te halen.
- Bestrijdingsplan tegen ongedierte
- Vermogen van koelinstallaties
- Debiet van het afvalwater
- Muziekvergunning
- Luchtafvoer: zorg dat de hinder voor omwonenden of voorbijgangers minimaal is.
Aanvraag controle
Vraag een hygiënecontrole aan of informeer je over de hygiënevoorwaarden:
Dienst milieu
Ook het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) controleert zaken die voedsel bereiden, serveren of verkopen. Het houdt onder meer rekening met de afwasbaarheid van oppervlakken, temperatuur, hygiëne, reinigingsplan en allergenen.
Reglement
Meer info lees je samengevat in het politiereglement of in de brochure 'Glashelder':
Downloads
Brochure 'Glashelder'(pdf, 529.02 kB)
Heb je een vraag?
Contacteer ons, we helpen je graag verder.