Hygiënecontrole
Nadat je een drankvergunning hebt aangevraagd, controleren we de hygiëne in jouw zaak.
Hoe verloopt de controle?
Tijdens de controle letten we op:
- Algemene netheid van de lokalen en bewaarplaatsen, zoals koelcellen of frigo's
- Hygiëne van de toiletten
- Aantal toiletten: dat moet in verhouding zijn met het aantal zitplaatsen
- 1 tot 10 personen: 1 toilet
- 11 tot 50 personen: 2 toiletten (een gescheiden dames- en herentoilet)
- Meer dan 50 personen: minstens 3 toiletten (een gescheiden dames- en herentoilet en per 50 extra zitplaatsen een extra toilet of urinoir)
- Afval
- Voor je afvalophaling werk je samen met een privéfirma naar keuze.
- Als je met afvalcontainers werkt, mag je die enkel op het openbaar domein zetten op de dag van de ophaling. Verwijder ze voor 11 uur 's ochtends.
- Vermijd dat er vetten in de riolering terechtkomen. Soms is er een vetvanger nodig: een scheidingsput in de aansluiting op je riolering om het vet uit het afvalwater te halen.
- Bestrijdingsplan tegen ongedierte
- Vermogen van koelinstallaties
- Debiet van het afvalwater
- Muziekvergunning
- Luchtafvoer: zorg dat de hinder voor omwonenden of voorbijgangers minimaal is.
Aanvraag controle
Vraag een hygiënecontrole aan of informeer je over de hygiënevoorwaarden:
Dienst milieu
Ook het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) controleert zaken die voedsel bereiden, serveren en/of verkopen. Het agentschap houdt onder meer rekening met de afwasbaarheid van oppervlakken, temperatuur, hygiëne, reinigingsplan en allergenen.
Reglement
Meer info lees je samengevat in het politiereglement of in de brochure 'Glashelder':
Downloads
Brochure 'Glashelder'(pdf, 529.02 kB)
Heb je een vraag?
Contacteer ons, we helpen je graag verder.