Ontharden en vergroenen in de Spaanse Kroon
Samen met de bewoners van de Spaanse Kroon wil de stad straten, stoepen, opritten en tuinen ontharden en vergroenen in de wijk via natuur-gebaseerde oplossingen. Zo willen we de buurt beter beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Waarom de Spaanse Kroon?
- Volgens het hemelwaterplan van de stad kan er in de Spaanse Kroon nog heel wat onthard en vergroend worden om de waterhuishouding in de wijk te bevorderen.
- Natuur-gebaseerde oplossingen (NBS) zijn geschikt voor het openbaar domein.
Oude situatie
Tijdelijke invulling
Welke plannen stellen we voor?
Veilige, aangename en groene straten
- De Spaanse Burchtlaan, de Escoriallaan, de Esplanadelaan en de Spaanse Kroonlaan tussen Philipslaan en Spaanse Lindelaan worden woonerf. Er zijn geen voetpaden meer en voetgangers hebben voorrang op andere weggebruikers.
- Door asverschuivingen, wegversmallingen en een duidelijke inrit van de wijk zal het verkeer meer afremmen.
- Sommige straten worden enkelrichting. Daardoor kunnen we het straatprofiel versmallen, worden straten autoluwer en komt er ruimte vrij voor ontharding en vergroening.
- Er komen groenvakken en klimaatbestendige bomen en we vangen het regenwater zoveel mogelijk op.

Bekijk het plan
Downloads
Voorontwerp Spaanse Kroon(pdf, 2.31 MB)
Hoe gaan we te werk?
-
Intensief participatieproces
Tijdens de verschillende onderdelen van het traject betrekken we de inwoners van de Spaanse Kroon:- Bevraging: Eind februari 2022 bevroegen we inwoners om na te gaan wat ze al weten over natuur-gebaseerde oplossingen en hoe ze er tegenover staan.
- Kennismakingsmarkt: Woensdag 23 maart 2022 nodigden we inwoners van de Spaanse Kroon een eerste keer uit op een kennismakingsmarkt in het park.
- Workshops en infomomenten: We organiseren verschillende workshops en infomomenten in de wijk. We werken er samen met bewoners aan een ontwerp voor de straten en bekijken hoe we kunnen ondersteunen om acties in de eigen tuin te doen.
- Samenwerking met Tuinrangers: Binnen het traject werken we samen met de Tuinrangers van Leuven. Inwoners kunnen bij hen terecht voor gratis tuinadvies op maat. Daarbij zetten we vooral in op initiatieven die de tuingrenzen overschrijden, bijvoorbeeld een vogelbosje op de perceelsgrens.
-
Herinrichting openbaar en privé domein
- Vanaf het voorjaar van 2023 dagen we de inwoners van de Spaanse Kroon uit om acties in de eigen tuin te doen.
- Vanaf het najaar van 2023 voert een externe aannemer de werken in de straten uit
-
Evaluatie via wetenschappelijk onderzoek
Door het project kunnen wetenschappers van de KU Leuven de impact van verschillende natuur-gebaseerde oplossingen op onze woonomgeving onderzoeken. De universiteit zal samen met de inwoners metingen uitvoeren en sensoren plaatsen.