Ontharden en vergroenen in de Spaanse Kroon

Samen met de bewoners van de Spaanse Kroon wil de stad straten, stoepen, opritten en tuinen ontharden en vergroenen in de wijk via natuur-gebaseerde oplossingen. Zo willen we de buurt beter beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Groen ontwerp voor de straten

Veilige, aangename en groene straten

 • De Spaanse Burchtlaan, de Escoriallaan, de Esplanadelaan en de Spaanse Kroonlaan tussen Philipslaan en Spaanse Lindelaan worden woonerf. Er zijn geen voetpaden meer en voetgangers hebben voorrang op andere weggebruikers.
 • Door asverschuivingen, wegversmallingen en een duidelijke inrit van de wijk zal het verkeer meer afremmen.
 • Sommige straten worden enkelrichting. Daardoor kunnen we het straatprofiel versmallen, worden straten autoluwer en komt er ruimte vrij voor ontharding en vergroening.
 • Er komen groenvakken en klimaatbestendige bomen en we vangen het regenwater zoveel mogelijk op.

  Bekijk het plan

  Downloads

  Hoe gaan we te werk?

  1. Intensief participatieproces

   Tijdens het traject betrekken we de inwoners van de Spaanse Kroon:

   • Opstart: Begin 2022 startten we het traject op met een brede bevraging in samenwerking met de KU Leuven, de plaatsing van een tijdelijke groeninrichting in de Escoriallaan en een kennismakingsmarkt.
   • Workshops en infomomenten: We organiseren verschillende workshops en infomomenten in de wijk. We werken er samen met bewoners aan een ontwerp voor de straten en bekijken hoe we kunnen ondersteunen om acties in de eigen tuin te doen.
   • Samenwerking met Tuinrangers: Binnen het traject werken we samen met de Tuinrangers van Leuven. Inwoners kunnen bij hen terecht voor gratis tuinadvies op maat. Daarbij zetten we vooral in op initiatieven die de tuingrenzen overschrijden, bijvoorbeeld een vogelbosje op de perceelsgrens.
  2. Herinrichting openbaar en privé domein​​​​

   • Vanaf het voorjaar van 2023 ondersteunen we de inwoners van de Spaanse Kroon om klimaatvriendelijke acties in eigen tuin te doen.
   • Vanaf het najaar van 2023 voert een externe aannemer de werken in de straten uit. Bewoners ontvangen 14 dagen voor de werken een brief met meer informatie over de werken.
  3. Evaluatie via wetenschappelijk onderzoek

   Door het project kunnen wetenschappers van de KU Leuven de impact van verschillende natuur-gebaseerde oplossingen op onze woonomgeving onderzoeken. De universiteit plaatst samen met de inwoners sensoren en voert metingen uit.

  Waarom de Spaanse Kroon?

  • Volgens het hemelwaterplan van de stad kan er in de Spaanse Kroon nog heel wat onthard en vergroend worden om de waterhuishouding in de wijk te bevorderen.
  • Natuur-gebaseerde oplossingen (NBS) zijn geschikt voor het openbaar domein.

  Oude situatie

  Nieuws over dit project in je mailbox?

  Het project PACT (LIFE20 CCA/BE/001710) ontvangt subsidies van het LIFE-programma van de Europese Unie.

  Stadskantoor
  Professor Van Overstraetenplein 1
  3000 Leuven

  Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.