'Hier dringt het door!' Spaanse Kroon

Samen met de bewoners van de Spaanse Kroon wil de stad straten, stoepen, opritten en tuinen ontharden en vergroenen in de wijk via natuur-gebaseerde oplossingen. Zo willen we de buurt beter beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Participatiemomenten Spaanse Kroon

We nodigen inwoners van de Spaanse Kroon uit op verschillende participatiemomenten tijdens het traject:

Wijksafari

Om te meten hoe het vandaag staat met de biodiversiteit in de Spaanse Kroon, starten we al stappend door de wijk met een vogeltelling. Daarna nemen de Tuinrangers van Leuven jullie mee op een wandeling doorheen de buurt en geven ze tuinadvies. Samen ontdekken we wat al goed loopt en welke acties nog mogelijk zijn om jullie tuinen te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Wist je bijvoorbeeld dat als je aangrenzende tuinen samen onder handen neemt, je nóg meer impact kan hebben? Ook kinderen kunnen vogels tellen en daarna samen met een Tuinranger op ontdekkingstocht doorheen de buurt tijdens een safari op kindermaat.

 • Wanneer: Zaterdag 21 mei 2022, 13.30 tot 16.30 uur
 • Programma:
  • 13.30 - 14.30 uur: Vogeltelling
  • 14.30 - 15.30 uur: Safari op kindermaat (6 tot 12 jaar)
   Achteraf kunnen de kinderen tot 16.30 uur spelen in de speeltuin onder begeleiding van een Tuinranger .
  • 14.30 - 16.30 uur: Wandeling door de tuinen (12+ jaar)
 • Waar: Afspraak aan de babbelbank op het speelplein

Schrijf je in

Verder traject

De data voor de volgende workshops rond straten en stoepen en het traject rond tuinen en opritten worden later bekend gemaakt.

Waarom de Spaanse Kroon?

 • Volgens het hemelwaterplan van de stad kan er in de Spaanse Kroon nog heel wat onthard en vergroend worden om de waterhuishouding in de wijk te bevorderen.
 • Natuur-gebaseerde oplossingen (NBS) zijn geschikt voor het openbaar domein. ​​​​​​

Oude situatie

Tijdelijke invulling

Hoe gaan we te werk?

 1. Intensief participatieproces

  Tijdens de verschillende onderdelen van het traject betrekken we de inwoners van de Spaanse Kroon:
  • Bevraging: Eind februari 2022 bevroegen we inwoners om na te gaan wat ze al weten over natuur-gebaseerde oplossingen en hoe ze er tegenover staan.
  • Kennismakingsmarkt: Woensdag 23 maart 2022 nodigden we inwoners van de Spaanse Kroon een eerste keer uit op een kennismakingsmarkt in het park.
  • Workshops: Tussen maart en juni 2022 volgen er verschillende workshops waarbij we samenwerken met bewoners rond een ontwerp voor de straten en voetpaden. We bekijken ook de mogelijkheden in tuinen en opritten en stellen samen een actieplan op.
  • Samenwerking met Tuinrangers: Binnen het traject werken we samen met de Tuinrangers van Leuven. Inwoners kunnen bij hen terecht voor gratis tuinadvies op maat. Daarbij zetten we vooral in op initiatieven die de tuingrenzen overschrijden, bijvoorbeeld een vogelbosje op de perceelsgrens.
 2. Herinrichting openbaar en privé domein​​​​

  • In het najaar ontharden en vergroenen we samen met de inwoners van de Spaanse Kroon de tuinen en opritten door gebruik te maken van de gekozen natuur-gebaseerde oplossingen.
  • Een externe aannemer zal vanaf 2023 de straten en voetpaden opnieuw aanleggen.
 3. Evaluatie via wetenschappelijk onderzoek

  Door het project kunnen wetenschappers van de KU Leuven de impact van verschillende natuur-gebaseerde oplossingen op onze woonomgeving onderzoeken. De universiteit zal samen met de inwoners metingen uitvoeren en sensoren plaatsen.
Nieuws over het project in je mailbox

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.