Ontharden en vergroenen rond het Rietensplein

De stad wil samen met de buurtbewoners van de straten en tuinen in de Korte Dolagestraat, het Dongelsplein en het Rietensplein ontharden en vergroenen. Zo kunnen we de buurt opwaarderen en beter beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Groen ontwerp voor de straten

Dit zijn de voorwaarden om het ontwerp uit te werken:

 • De straten worden maximaal vergroend. Er komen onderhoudsarme groenvakken en klimaatbestendige bomen. We vangen regenwater zoveel mogelijk op.
 • De Korte Dolangestraat, Rietensplein en Dongelplein worden woonerf. Er mag max. 20 km per uur gereden worden en er zijn geen voetpaden meer. Voetgangers mogen de volledige breedte van de weg gebruiken.
 • Alle deuren blijven toegankelijk voor voetgangers en alle garages voor wagens. Sommige straten worden eenrichting of krijgen een 'knip'.

Huidige situatie

Hoe gaan we te werk?

1. Intensief participatieproces

De buurtbewoners worden nauw betrokken tijdens het traject:

 • Bevraging
  In maart 2023 bevraagden we inwoners om na te gaan wat ze al weten over natuur-gebaseerde oplossingen en hoe ze er tegenover staan.
 • Kennismakingsmarkt
  In mei 2023 nodigden we de buurtbewoners een eerste keer uit op een kennismakingsmarkt in de wijk.
 • Samenwerking met Tuinrangers
  Binnen het traject werken we samen met de Tuinrangers van Leuven. Inwoners kunnen bij hen terecht voor gratis tuinadvies op maat. Daarbij zetten we vooral in op initiatieven die de tuingrenzen overschrijden, bijvoorbeeld een vogelbosje op de perceelsgrens.
 • Workshops en infomomenten
  We organiseren verschillende workshops en infomomenten in de wijk. We werken er samen met bewoners aan een ontwerp voor de vergroening van de straten en verkennen de mogelijkheden om aan de slag te gaan in de eigen tuin.
 • Ontwerp maken
  Tijdens het buurtmoment op woensdag 8 november stelden we schetsontwerpen en scenario's voor aan de buurtbewoners. Na de presentatie waren er nog gesprekstafels per straat waar buurtbewoners hun mening konden geven. Met deze feedback werken we een voorontwerp uit. Begin 2024 stellen we het nieuwe voorontwerp aan de buurt voor.

2. Herinrichting openbaar en privé domein​​​​

 • We helpen buurtbewoners om zelf aan de slag te gaan in hun eigen tuin en steken samen de handen uit de mouwen.
 • In 2024 voert een aannemer de werken in de straten uit.
Nieuws over ontharden rond het Rietensplein in je mailbox?

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.