Varcities

Varcities is een Europees project dat burgers en samenleving centraal zet in de stad van de toekomst. Ook in Leuven test Varcities enkele oplossingen uit. 

Wat wil Varcities doen?

Het project wil op de natuur gebaseerde en duurzame oplossingen ontwikkelen en implementeren in steden. Zo wil het project een antwoord bieden op klimatologische uitdagingen.

Natuur gebaseerde oplossingen baseren zich op de natuur om de biodiversiteit en de milieukwaliteit te verbeteren. Bijvoorbeeld: waterdoorlatende oppervlakken, wadi’s, groendaken, bomen …

Varcities ontving subsidies van Horizon 2020, een onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie.

Welke steden doen mee aan dit project?

7 steden testen binnen Varcities innovatieve en duurzame oplossingen:

  • Leuven
  • Dundalk (Ierland)
  • Skelleftea (Zweden)
  • Novo Mesto (Slovenië)
  • Chania (Griekenland)
  • Gzira (Malta)
  • Castelfranco (Italië)

In Leuven selecteerde Varcities de Hertogensite als testgebied.

Tijdens welke periode loopt het project?

Van september 2020 tot en met februari 2025.

Welke oplossingen test Varcities in Leuven?

Plannen voor de Hertogensite
  • Stedelijke ontmoetingsplek aan de Dijle
    We herontwikkelen de voormalige ziekenhuissite. Wat vroeger een verharde plek was, wordt binnenkort een plek van ontmoeting, cultuur en natuurbeleving dankzij een nieuw stadspark en een opengelegde Dijle. Varcities onderzoekt of de ontwikkeling van dit soort gebieden een positief effect heeft op het algemeen welzijn van inwoners.
  • Slimme verlichting met ingebouwde geluidssensoren
    In het park komen slimme verlichtingspalen met sensoren om het omgevingsgeluid te meten. Geluidsoverlast is een belangrijke oorzaak van problemen op het vlak van welzijn voor bewoners die in een drukke stedelijke omgeving wonen. Door de intensiteit van de verlichting te veranderen willen we inspelen op het nachtlawaai.
  • Waterkwaliteit en gezondheid meten
    Sensoren zullen de effecten meten van het openleggen van de Dijle en de aanleg van een nieuw park op de lokale klimatologische omstandigheden. Zo willen we onderzoeken of het vergroenen en ontharden van een site een positief effect heeft op de biodiversiteit en de gezondheid van de bewoners. Door de metingen komen we meer te weten over de impact en het nut van op de natuur gebaseerde oplossingen zoals ontharding, nieuwe bomen, openleggen van waterlopen ...
  • Beweeglint
    Op de Hertogensite komt een beweegbank, nieuwe wandelroutes ... Die ingrepen moedigen mensen aan om op een laagdrempelige manier te bewegen in een aangename en groene omgeving. Sport en beweging zijn essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid, zeker als het kan gebeuren in een groene omgeving.
  • Duurzame mobiliteit meten
    Op de Hertogensite komen veel nieuwe doorsteken voor voetgangers en fietsers. Ze sluiten aan om de bestaande netwerken in het stadscentrum. VARCITIES wil meten hoe het creëren van deze doorsteken een invloed heeft op hoe we ons verplaatsen. Zo krijgen we niet alleen inzicht op de impact van dit project. We doen ook ervaringen op die we kunnen gebruiken in andere projecten en ingrepen op het openbaar domein.

Meer informatie over Varcities

www.varcities.eu (website in het Engels)

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.