Oevers van de Vaartkom

We richten de oevers van de Vaartkom opnieuw in. Rond het water komen verschillende pleinen, wegen, fietspaden ... Het moet een plek worden waar je kan werken, ontspannen en elkaar ontmoeten. Een ontwerpwedstrijd bepaalt het ontwerp. 

Over welk gebied gaat het?

Het gebied bestaat uit 5 zones, met elk hun eigen sfeer en karakter. De exacte inrichting wordt duidelijk na de ontwerpwedstrijd.

  1. Victor Broosplein

    • Open plein aan het water
    • Ontmoetingsplaats
    • Autovrij
    • Knooppunt voor voetgangers en fietsers
       
  2. Zwemzone

    • Aansluiting met het Victor Broosplein
    • 25 op 35 meter groot
       
  3. Zuidoever

  4. Noordoever

    • Ruimte voor horeca, groen en kunst
    • Ruimte voor fietsers
    • Autoluw
       
  5. Staart van de Vaart

    • Zonnige plek
    • Zichten naar OPEK, station en toekomstig park

Wat zijn de plannen?

  • We lanceerden een wedstrijd: het bureau met het beste ontwerp mag de opdracht uitvoeren.
  • De jury (met onder meer inwoners) selecteerde 2 ontwerpen. In een online bevraging kon je daar tot begin februari 2021 je mening over geven. 

In deze documentaire geven de 2 ontwerpteams toelichting bij hun ontwerpen.

Timing

  • April 2019
    Infomarkt voor de buurt
  • Juni 2020
    Samenstelling van de jury met 8 experten en 13 Leuvenaars (via loting)
  • 1 juli 2020
    Digitaal infomoment voor bewoners met mogelijkheid om vragen te stellen aan de stad
  • 1 tot 15 juli 2020
    Online bevraging met vragen van de ontwerpteams voor bewoners
  • September 2020
    Eerste schetsontwerpen
  • Einde 2020
    Wedstrijdjury kiest de 2 beste schetsontwerpen
  • 15 januari tot 4 februari 2021
    Online bevraging voor bewoners over de 2 schetsontwerpen 
  • Voorjaar 2021
    Ontwerpteams dienen hun definitief voorontwerp in
  • Zomer 2021
    Onderhandeling, gunning en jurybeslissing
  • Eind 2022
    Start van de werken

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.