Project voor Europese Culturele Hoofdstad: de droom voor Leuven & Beyond

Europese Culturele Hoofdstad worden zal onder meer het culturele leven in de regio versterken. Tegelijk is het een enorme kans om samen dingen te veranderen. We staan voor veel uitdagingen. Hoe doen we dat? Met onze verbeeldingskracht. Cultuur kan het onmogelijke mogelijk maken. Het project bestaat uit verschillende onderdelen.

LOV 2030: onze naam

LOV is de naam voor onze kandidatuur om Europese Culturele Hoofdstad te worden.

Oudere Leuvenaars spreken de naam van de stad uit als 'leive' [lɛivɘ], wat klinkt als 'leven'. Jongeren zeggen 'luive' [lʌvǝ] en dat klinkt als het Engelse 'love'. Leven en liefde zitten in de naam van onze stad.

2030 is het jaar waarin we Europese Culturele Hoofdstad worden.

Radicaal nieuwe verbindingen: onze missie

De naamkeuze voor LOV is bewust, want liefde is essentieel om onze missie te vervullen: Samen streven we naar een betere toekomst voor Leuven en de hele regio. Dat doen we door radicaal nieuwe verbindingen te maken. LOV is niet alleen onze naam, maar ook onze mindset.

Met LOV zoeken we naar de dingen die we niet zien, naar onze blinde vlekken, om de bubbels waar we in leven te doorbreken. We doen dat met onze verbeeldingskracht, want kunst, cultuur en erfgoed kunnen het onmogelijke mogelijk maken.

LOV staat voor radicaal samenleven en het omarmen van verschillen en onzekerheden. LOV verbindt arm en rijk, hoog- en laagopgeleid, stad en platteland. Het mixt cultuur en erfgoed met onderwijs, innovatie, duurzaamheid, en overbrugt kloven die we misschien nog niet kennen.

LOV-mindset: een handleiding

Samen met het Droomteam werkte het team aan een LOV-mindset. Dat vertelt hoe we radicaal én nieuw kunnen verbinden.

De Leuvense columniste An Olaerts schreef een inspirerende tekst. Het programma, alle projecten en initiatieven die we zullen organiseren gebruiken de tekst als houvast.

Downloads

HumanNature: het centrale thema

HumanNature (MensNatuur) is het centrale thema:

  • Wat betekent het om mens te zijn?
    Met zowel zijn goede als slechte kanten en de spanning tussen mens en natuur.
  • Hoe gaan wij als mens om met de natuur en wat is onze impact op de wereld?
    We kijken naar de toekomst voorbij 2030 en denken na over welke oplossingen nodig zijn voor de komende generaties.
  • Hoe kunnen we beter samenleven met de natuur?
    We zoeken wat ons verbindt en bekijken samen de uitdagingen, zoals polarisatie, bedreigde democratische waarden of klimaatverandering.

We willen een manier vinden om op een eerlijke en duurzame manier in harmonie te leven met de natuur en andere ecosystemen. Dat doen we door radicale, nieuwe verbindingen op te zoeken, ook naast het programma.

Leuven & Beyond: samen met de regio

Leuven werkt als een regio samen met 22 gemeentes uit Oost-Brabant. We kijken naar Europa en ver daarbuiten.

Leuven telt meer dan 100.000 inwoners en 60.000 studenten, en in onze regio leven meer dan 500.000 inwoners.

Momenteel hebben deze gemeenten hun engagement uitgesproken voor het project: Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Haacht, Holsbeek, Keerbergen, Kortenaken, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen en Tremelo. Met andere gemeentes lopen nog gesprekken.

Leuvense cultuurbeleid: een sterke basis

De afgelopen jaren gebeurde er heel wat binnen het Leuvense culturele veld. Het Leuvense cultuurbeleid versterkt de plannen voor Europese Culturele Hoofdstad 2030.

Heb je een vraag?

Contacteer ons, we helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 22 87

Mail ons

cultuur2030@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.