Minder maaien, meer biodiversiteit

Een strak gemaaid gazon is minder bestand tegen droge zomers en draagt nauwelijks bij aan de biodiversiteit. Daarom maait de stad het gras op sommige plaatsen al jaren minder kort en minder vaak. Laat zelf ook (een deel van) je gras wat meer groeien. In ruil krijg je een tuin vol leven, geur en kleur.

Wat doet de stad?

Minder maaien

De zomerse hitte temperen, de luchtkwaliteit verbeteren, felle regenbuien opvangen en de biodiversiteit boosten: bomen en planten kunnen het allemaal. Gemillimeterde grasvlaktes daarentegen zijn niet ideaal. Ze nemen weinig CO2 en water op en dragen nauwelijks bij aan de biodiversiteit.

Daarom laten we al jaren het gras zijn gang gaan op 20 hectare grasoppervlakte (20%) en 200 km wegbermen. De bloemrijke graslanden zijn een prima leefomgeving voor onder andere bijen en vlinders. En het is een goede zaak voor wie lijdt aan hooikoorts: stuifmeel van bloemen zweeft minder ver door de lucht dan dat van grassen.

In Leuven passen we 3 manieren om te maaien toe:

  • Intensief maaien (korte gazons)

    Dit passen we toe in sommige parken. In het stadspark bijvoorbeeld vinden veel evenementen plaats en wordt veel gesport en gespeeld. Daarom houden we er het gras kort. We maaien ongeveer om de 3 weken. Een aantal stukjes maaien we niet om de biodiversiteit te verhogen.

  • Mix van intensief en extensief maaien (bloemrijke gazons)
    Aan de Kapucijnenvoer, op een boogscheut van de Kruidtuin, laten we het gras ongeveer 20 cm doorgroeien. Langs de randen van de weg maken we een 'netheidstrookje': we maaien met een kleine maaier een strook van 50 centimeter breed.
    Door extensiever te maaien, komen er meer verschillende bloemen in de gazons. Je ziet er bijvoorbeeld madeliefjes, paardenbloemen en verschillende klaversoorten. Door de vele verschillende soorten vergroten we de biodiversiteit. Zo bieden we aan bestuivers extra voedingsbronnen aan zoals nectar.

  • Extensief maaien (bloeirijke graslanden)
    Op de Ruelensvest ligt een van de bloeirijke graslanden langs de Leuvense ring. Hier maaien we maar 2 keer per jaar. Dat gebeurt in juli en oktober, als de bloemen hun zaden verspreid hebben. Het is een misvatting dat dit beheer voor extra pollen zorgt. Door de verschraling van de bodem krijgen we net minder grassen en meer kruiden. Bloeirijke graslanden zorgen bovendien voor extra opname van CO2, houden tijdens warme periodes veel meer vocht in de bodem en verkoelen de stad.

Natuurgebieden

Grote stukken van onder andere de Kesselberg, de Keizersberg, Abdij van Park, park De Bron en de Dijlemeander beheren we als natuurgebied. Op deze plekken maaien we nauwelijks. Je vindt er soortenrijke bossen en poelen. Ook dat verhoogt de biodiversiteit.

100% pesticidenvrij

We onderhouden het hele openbare domein zonder pesticiden.

Bye Bye Gazon charter

In juni 2020 ondertekenden we het Bye Bye Gazon charter, net als heel wat Leuvense bedrijven. Daarmee engageren we ons om nog meer grasvelden en andere beplantingen om te vormen tot ecologisch waardevolle plekken.

Wat kan jij doen?

Pimp je gazon

Met enkele eenvoudige ingrepen maak je er een stukje tuin vol leven van:

  • Deel van het gras niet meer maaien
    Je hoeft niet heel je gazon te laten groeien. Je kan bijvoorbeeld ook een paar looplijnen of zones wel maaien.
  • Gefaseerd maaien
    Je kan de zones die je maait afwisselen: de ene maand maai je zone A, de andere maand zone B.
  • Bloemen zaaien
    Een mix van bloemen en kruiden vormt een voedselbron en schuilplaats voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten.
  • Geen verdelgers
    Gebruik nooit verdelgers in je tuin.
Gratis advies over natuurvriendelijke tuin

Wil je een tuin die bruist van het leven en die beter bestand is tegen droogte en de klimaatverandering? Vraag gratis tuinadvies aan.

Maak je woonplek groener

Zelfs als je geen tuin hebt, kan je je woonplek groener maken. Met een geveltuin, groendak of buurtplantsoen bijvoorbeeld. Voor de aanleg van sommige van die zaken krijg je zelfs een premie van de stad.

Geveltuin in de Muurkruidstraat

Kapucijnenvoer 30
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.