Duurzame inzichten voor steden en handelaars

'Sustainable Insights for cities and retailers' (SInCR) is een vervolg op het project datagestuurde winkelgebieden. Het zet verder in op data die handelaars en het beleid kan helpen.

Welke data verzamelen we?

Met dit project willen we een antwoord bieden op:

  • Hoe kunnen we het effect van (en de nood aan) beleidsmaatregelen en georganiseerde evenementen op het winkelgebied meten?
  • Hoe kunnen we data breder en slimmer inzetten ter ondersteuning van beleid en ondernemers?
  • Hoe kunnen we een duurzame samenwerking op poten zetten die voor alle partijen een meerwaarde is?

We kijken niet alleen naar drukte en besteding. Een stedelijk beleid over handel en horeca gaat over meer dan zoveel mogelijk volk naar de binnenstad lokken. Het vertrekt vanuit de echte uitdagingen waarmee ondernemers kampen, zoals bijvoorbeeld mobiliteit, leegstand en energie. Vaak kunnen we over deze onderwerpen ook data verzamelen of is de data er al maar gebruiken of delen we die nog onvoldoende.

Daarom werken we in dit project verschillende situaties uit op basis van de noden van handelaars en beleidsmakers. We verkennen wat mogelijk is met data en onderzoeken welke data handelaars zelf willen delen. Dit wordt gekaderd binnen een business- en samenwerkingsmodel, waarbij verschillende partijen instaan voor de investeringen. Om het succes ervan te garanderen, is coaching van de stakeholders noodzakelijk zodat ze het belang zien van werken met data en weten hoe ze met die data kunnen omgaan.

Project partners

  • Stad Mechelen: Promotor
  • Stad Leuven
  • Economisch Huis Oostende

Timing

Het project loopt van 1 maart 2023 tot en met 31 juli 2025.

Het totale projectbudget is € 1.250.679. Het project wordt voor 79,94% gesubsidieerd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.