Onderzoek naar omgevingsgeluid
Welke geluiden horen we dagelijks? Welke klinken het luidst en wat doen ze met onze gezondheid? Op die vragen willen de Universiteit Antwerpen, het UZA en De Morgen een antwoord bieden. Dat doen ze met 'De Oorzaak', een groot burgeronderzoek over omgevingsgeluid in Vlaanderen. Slimme geluidssensoren helpen daarbij, maar ook de oren van Leuvenaars zijn van groot belang.
Doe mee
Het onderzoek bevat 3 grote delen.
Plaats een slimme sensor bij je thuis
Sinds 1 mei 2024 brengen we 1 jaar lang op 2.400 locaties in Antwerpen, Gent en Leuven het geluid in kaart. Er schreven meer dan 300 Leuvenaars in om een geluidssensor aan de vensterbank te hangen.
Met deze slimme geluidssensoren brengen we het omgevingsgeluid in de straat in kaart. Zo helpen we de onderzoekers om gedetailleerde geluidskaarten van de 3 steden te maken. Ze onderzoeken waar het geluid het luidst klinkt, maar ook waar onze oren tot rust komen.
Stressniveau en slaapkwaliteit onderzoeken
Ook in mei 2024 zijn wetenschappers van het UZA en UAntwerpen gestart met een gezondheidsstudie van 1 jaar in Antwerpen. Die meet onder andere het effect van geluid op ons stressniveau en onze slaapkwaliteit. Ze verzamelen medische gegevens van deelnemers die thuis een geluidssensor hebben. Zo kunnen ze rechtstreeks verbanden leggen tussen stressniveaus en slaapkwaliteit, en de geluiden.
Bevraging (afgelopen)
Tot en met 23 januari 2024 kon je deelnemen aan een bevraging over jouw geluidsbeleving.
Waarom dit onderzoek?
Gevolgen voor gezondheid
Omgevingsgeluid is er altijd en overal. Het verkeer en de industrie zorgen voor lawaai, maar ook lachende mensen op een terrasje en fluitende vogels in de tuin maken geluid. Soms vinden we die geluiden leuk en rustgevend, op een ander moment storen we er ons aan. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie kan langdurige blootstelling aan hinderlijk omgevingsgeluid voor stress en andere klachten zorgen, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en psychische aandoeningen.
Weinig meetgegevens
Omgevingsgeluid heeft gevolgen voor ons welzijn en onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om te weten dat geluid van straat tot straat sterk verschilt en sterk beïnvloed kan worden door eenvoudige of complexere ingrepen, zoals isolatie, geluidswallen, bomen of struiken. Maar eigenlijk weten we er nog weinig over en hebben we nog niet veel meetgegevens.
Daar brengt De Oorzaak verandering in. De Morgen, het UZA en de Universiteit Antwerpen slaan de handen in elkaar voor een groot burgeronderzoek over omgevingsgeluid in Vlaanderen, is samenwerking met de Vlaamse overheid en de steden Leuven, Antwerpen en Gent.
Heb je een vraag?
Contacteer ons. We helpen je graag verder.