Zorgzame buurten

Een zorgzame buurt is een buurt waar mensen zich thuis voelen en kwaliteitsvol wonen, met de hulp van elkaar en buurtgerichte professionele ondersteuning.

Wil je met je organisatie meewerken aan een zorgzame buurt? Of wil je je als buurtbewoner engageren voor een buurt waar aandacht is voor zorg en welzijn? Dan krijg je ondersteuning van de stad, Eerstelijnszone Leuven en Zorgzaam Leuven.

Wat is een zorgzame buurt?

In een zorgzame buurt komen mensen samen en helpen ze elkaar, samen met toegankelijke professionele hulp- en dienstverlening. Zo maken ze een warme omgeving waar iedereen kwaliteitsvol kan wonen.

Een zorgzame buurt zet in op de verbinding tussen formele en informele zorg en versterkt de samenwerking tussen welzijns- en zorgpartners en partners uit andere domeinen.

Voor wie?

Iedereen die aan een zorgzame buurt wil bijdragen.

In welke buurten?

Elke buurt kan een zorgzame buurt zijn. In Leuven zijn er al heel wat Zorgzame Buurten en andere buurtinitiatieven, waarbij je kan aansluiten:

 • Zorgzame Buurt Heverlee
 • Zorgzame Buurt Kop van Kessel-Lo
 • Zorgzame Buurt SiVaRi (Sint-Maartensdal, Vaartkom en Ridderbuurt)
 • Dijlewijk
 • Wilsele-Dorp Kareelveld
 • De Boomgaard
 • ...

Ondersteuning

Kennismaking met Zorgzame Buurt

Ondersteuning bij (de opstart van) een Zorgzame Buurt overleg

Hoe start je een overleg op? Waar vind je professionele partners? Hoe kan je buurtbewoners betrekken? Hoe zorg je voor uitwisseling en verbinding? Wat zijn de valkuilen? Hoe hou je een overleg levend en boeiend?

Heb je vragen over een specifiek thema (bijvoorbeeld doorverwijzing, vrijwilligerswerk, werken met burgers, mantelzorg, doelgerichte zorg en drempels in zorg)? Dan zoeken wij naar de juiste expertise binnen het netwerk om je te ondersteunen.

Organisatorische ondersteuning

 • Materiaal of vergaderzalen
  Na een erkenning als zorg- en welzijnsorganisatie kan je aan verminderde prijs locaties van de stad huren of gratis materiaal uitlenen voor activiteiten.
 • Communicatie
  Daarnaast kan de Eerstelijnszone Leuven je helpen met tips voor communicatie en de eigen communicatiekanalen inzetten voor bekendmaking.

Inspiratie

Jaarlijks organiseren we een inspiratiemoment. Daar delen we kennis en ervaringen, tonen we goede voorbeelden en kan je netwerken met andere organisaties en buurtbewoners die werken aan een zorgzame buurt.

Vraag ondersteuning aan

Contacteer stad Leuven, Eerstelijnszone Leuven of Zorgzaam Leuven. Wij bekijken je vraag en bieden ondersteuning op maat van je buurt.

Stad Leuven

Stadskantoor

Dienst sociaal beleid

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Eerstelijnszone Leuven

E-mail: info@elzleuven.be

Zorgzaam Leuven

E-mail: info@zorgzaamleuven.be

Heb je een vraag?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 26 67

Mail ons

welzijn@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.