Zorgzame buurten
Een zorgzame buurt is een buurt waar mensen zich thuis voelen en kwaliteitsvol wonen, met de hulp van elkaar en buurtgerichte professionele ondersteuning.
Wil je met je organisatie meewerken aan een zorgzame buurt? Of wil je je als buurtbewoner engageren voor een buurt waar aandacht is voor zorg en welzijn? Dan krijg je ondersteuning van de stad, Eerstelijnszone Leuven en Zorgzaam Leuven.
Wat is een zorgzame buurt?
In een zorgzame buurt komen mensen samen en helpen ze elkaar, samen met toegankelijke professionele hulp- en dienstverlening. Zo maken ze een warme omgeving waar iedereen kwaliteitsvol kan wonen.
Een zorgzame buurt zet in op de verbinding tussen formele en informele zorg en versterkt de samenwerking tussen welzijns- en zorgpartners en partners uit andere domeinen.
Voor wie?
Iedereen die aan een zorgzame buurt wil bijdragen.
In welke buurten?
Elke buurt kan een zorgzame buurt zijn. In Leuven zijn er al heel wat Zorgzame Buurten en andere buurtinitiatieven, waarbij je kan aansluiten:
- Zorgzame Buurt Heverlee
- Zorgzame Buurt Kop van Kessel-Lo
- Zorgzame Buurt SiVaRi (Sint-Maartensdal, Vaartkom en Ridderbuurt)
- Dijlewijk
- Wilsele-Dorp Kareelveld
- De Boomgaard
- ...
Lerend netwerk
We organiseren 4 thematische sessies rond 'samen leven' en 'samen zorg dragen voor elkaar' in de buurt. Het doel is elkaar leren kennen, samen leren en samen zoeken hoe we dingen in beweging kunnen brengen. De thema’s zijn gebaseerd op vragen en signalen die we de laatste jaren opvingen. De sessies werden voorbereid door mensen die betrokken zijn bij het thema.
Welke ondersteuning?
Kennismaking met Zorgzame Buurt
- We bekijken samen wat de mogelijkheden voor een Zorgzame Buurt in je buurt zijn.
- We tonen welke bestaande projecten je kan inzetten:
- We helpen je op weg met inspiratie en tips voor Zorgzame Buurten.
Ondersteuning bij (de opstart van) een Zorgzame Buurt overleg
Hoe start je een overleg op? Waar vind je professionele partners? Hoe kan je buurtbewoners betrekken? Hoe zorg je voor uitwisseling en verbinding? Wat zijn de valkuilen? Hoe hou je een overleg levend en boeiend?
Heb je vragen over een specifiek thema (bijvoorbeeld doorverwijzing, vrijwilligerswerk, werken met burgers, mantelzorg, doelgerichte zorg en drempels in zorg)? Dan zoeken wij naar de juiste expertise binnen het netwerk om je te ondersteunen.
Organisatorische ondersteuning
- Materiaal of vergaderzalen
Na een erkenning als zorg- en welzijnsorganisatie kan je aan verminderde prijs locaties van de stad huren of gratis materiaal uitlenen voor activiteiten. - Communicatie
Daarnaast kan de Eerstelijnszone Leuven je helpen met tips voor communicatie en de eigen communicatiekanalen inzetten voor bekendmaking.
Inspiratie
Jaarlijks organiseren we een inspiratiemoment. Daar delen we kennis en ervaringen, tonen we goede voorbeelden en kan je netwerken met andere organisaties en buurtbewoners die werken aan een zorgzame buurt.
Vraag ondersteuning aan
Contacteer stad Leuven, Eerstelijnszone Leuven of Zorgzaam Leuven. Wij bekijken je vraag en bieden ondersteuning op maat van je buurt.
Stad Leuven
Heb je een vraag?
Contacteer ons. We helpen je graag verder.