Waarom een podiumkunstensite?

De nieuwe podiumkunstensite biedt een toekomstgericht antwoord op de nood aan culturele infrastructuur in Leuven.

Waarom bouwen we een podiumkunstensite?

De culturele infrastructuur in Leuven is niet meer afgestemd op de culturele behoeften, van zowel het publiek als de cultuursector.

Leuven groeit en wordt internationaler

Meer dan 100.000 inwoners, 55.000 studenten en bijna 175 nationaliteiten tonen aan dat Leuven een beloftevolle stad is met een internationale blik. Sinds 2000 steeg de Leuvense bevolking met 15%.

Dynamische cultuursector

Leuven heeft een jonge, goed werkende kunstensector, sterke stedelijke culturele instellingen, een rijk verenigingsleven en uniek erfgoed.

Nood aan ruimtes voor congressen en meetings

Door de aanwezigheid van KU Leuven en haar talrijke spin-offs is er in Leuven veel vraag naar infrastructuur om congressen en meetings van 500 tot 800 personen te organiseren.

Nood aan groter en moderner podium

Er is nood aan grotere en moderne podia met uitstekende akoestiek. Dat is nodig om podiumkunsten in ideale omstandigheden te presenteren en om grotere en technisch complexere voorstellingen te kunnen aanbieden.

 • De grootste zaal in Leuven (de schouwburg) heeft maar 450 zitplaatsen met een goed zicht. De infrastructuur is niet meer aangepast aan grote hedendaagse podiumvoorstellingen, zoals dansproducties van Rosas, concerten van het Nationaal Orkest van België of internationale circusvoorstellingen.
 • OPEK en STUK bieden meer moderne zalen dan de klassieke schouwburg, maar zijn te klein voor grotere producties.
 • Muziekcentrum Het Depot beantwoordt de noden voor pop en rock, maar niet voor andere muziekgenres.
 • De vraag van het publiek in Leuven en regio groeit, naar aanbod, modern publiekscomfort, beschikbare ruimte, akoestiek …

Europese Culturele Hoofdstad

De podiumkunstensite is belangrijk voor de ambitie van de stad om in 2030 'Europese Culturele Hoofdstad' te worden.

Wat gaat er gebeuren in de podiumkunstensite?

De podiumkunstensite wordt een kunstenplek, een ontmoetingsplek en een nieuw icoon voor Leuven.

Kunstenplek

 • De nieuwbouw heeft 2 goed uitgeruste zalen.
  • De grootste zaal heeft een capaciteit van 750 tot 1100 toeschouwers, afhankelijk van de voorstelling en de opstelling.
  • De tweede zaal heeft ongeveer 400 plaatsen.
 • Kunst kan hier in de beste omstandigheden getoond worden aan het publiek. Door die nieuwe presentatiemogelijkheden krijgen nieuwe disciplines, partners en toeschouwers ruimte.
 • Er is ruimte voor een gevarieerd aanbod: Vlaamse succesvoorstellingen, internationale topproducties, amateurvoorstellingen en lokaal jong talent.

Ontmoetingsplek

De ruimtes en pleinen zijn vrij toegankelijk. Daardoor wordt de podiumkunstensite 'de culturele woonkamer van Leuven' of de zogenaamde 'third place'. Thuis is je 'first place', werk je 'second place'. Op een 'third place' kan je gewoon 'zijn', net zoals thuis.

 • De podiumkunstensite lokt spontane ontmoetingen tussen Leuvenaars uit.
 • Iedereen kan zich hier thuis voelen. Er gebeuren voortdurend boeiende dingen voor jongeren en ouderen, inwoners en bezoekers, mensen uit verschillende culturen …

Congresplek

De podiumkunstensite, de Romaanse Poort, de Predikherenkerk en de pleinen zorgen ervoor dat de site de mogelijkheid biedt om grote congressen voor 800 personen te ontvangen. Deze bezoekers kunnen in plenaire zittingen ontvangen worden, debatteren in kleinere breakout ruimtes en ter plekke drank en eten consumeren.

Icoon voor de stad

 • De architectuur wordt een bezienswaardigheid voor binnen- en buitenlandse toeristen, met het dakterras als extra attractie. De site ligt op wandelafstand van andere toeristische plekken zoals de Grote Markt, de Oude Markt, het stadhuis, de Sint-Pieterskerk, museum M Leuven, de Universiteitshal …
 • De hele site en omgeving zijn een aantrekkelijke plek om te blijven hangen. Er is elke dag wat te beleven.
 • De site ligt in een culturele as langs de Dijle. Hier komen culturele, creatieve, artistieke, educatieve functies en erfgoed samen.
 • De werking verbindt kunsten met kernelementen van het Leuvense DNA: wetenschap, innovatie, erfgoed ...

Lees de inhoudelijke plannen voor de podiumkunstensite in de Krijtlijnennota

Masterplan podiumkunstensite leuven

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.