Tekst video: Ontdek de toekomst van de Benedenstad

Je hebt het misschien al gemerkt. Er beweegt iets in de benedenstad van Leuven.
De laatste jaren werd de stadsvernieuwing er ingezet met projecten als Barbarahof en Janseniushof; woonwijken met veel groen en open ruimte. Ze zijn slechts een voorproefje van de ambitieuze plannen die de stad Leuven heeft om verder in de benedenstad rond het Sint-Pietersziekenhuis een bruisende en inspirerende wijk te maken.

De grijze ziekenhuissite wordt omgevormd tot een autovrije stadswijk met groene pleintjes en terrasjes. Waar de Dijle vandaag nog verborgen ligt tussen de gebouwen, 8 zal deze over een lengte van 300 meter volledig open komen te liggen.
Ook de Dijlearm Aa zal je kunnen beleven. Met nieuwe wandel- en fietspaden, bruggen en groene oevers maken we van de Dijle meer dan ooit een stromende ader doorheen het hele gebied. Want wie geniet er nu niet van een streepje water in de stad?

Enkele historisch waardevolle gebouwen krijgen een nieuwe bestemming. In Instituut Maisin komt een woonzorgcentrum en de voormalige aula’s krijgen een culturele invulling. Er komen woningen en het museum HistarUZ over de zorggeschiedenis krijgt er een nieuwe thuis.

De middeleeuwse stadsomwalling wordt op veel plaatsen gerestaureerd en ontbrekende delen worden gevisualiseerd. Tussen de Dijlearmen komt een park waar je kan wandelen, spelen, sporten en ravotten met je maten. Of smootchen met je lief.

De torenhoge gebouwen van het Sint-Pietersziekenhuis gaan tegen de vlakte. Ze maken plaats voor een gloednieuw podiumkunstengebouw. Samen met de Romaanse Poort en Predikherenkerk wordt dit een heuse cultuursite waar op ieder moment van de dag iets te beleven valt en waar iedereen zich thuis kan voelen. Een inspirerende plek voor kleine en grote evenementen, en een broeihaard voor grootse dromen, die de buurt nieuw leven inblaast. Met een uitstraling voor heel Leuven. En veel verder.

Langs het Handbooghof kronkelt de Dijle verder, het is een mooie wandel- en fietsverbinding tussen de Vismarkt en de Brusselsestraat, die een nieuwe aanleg zal krijgen. De podiumkunstensite is een mooi start- en eindpunt voor het winkelgebied en het historisch centrum van Leuven.

Al deze projecten maken deel uit van het plan van de stad Leuven, om van de benedenstad een nieuwe, groenere omgeving te maken met een uitnodigend programma en fijne autoluwe ontmoetingsplaatsen voor iedere Leuvenaar. Een stad in volle ontwikkeling, aan de oevers van de Dijle.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.