Sint-Jacobskerk: een hart voor de buurt

De stabiliteitswerken aan de Sint-Jacobskerk zijn al een tijdje afgerond. Een grote restauratie staat voorlopig niet op het programma. Daarom gaan we aan de slag met het gebouw en de omgeving in de huidige toestand. We willen er een overdekte ontmoetingsplek voor de buurt van maken.

Waar ligt de kerk?

De Sint-Jacobskerk staat op het Sint-Jacobsplein. De plannen gaan over de kerk zelf en de omgeving errond.

Wat zijn de plannen?

Voor en door de buurt

De kerk heeft altijd een sociale rol gespeeld in een parochie met een sterk verenigingsleven. Die sociale rol willen we nog beter uitspelen door de kerk een nieuwe bestemming te geven: een soort overdekt plein.

Hoe gaan we te werk?

We hebben een studiebureau aangesteld. Samen met dit bureau, buurtbewoners en lokale verenigingen onderzoeken we welke functies haalbaar zijn voor de kerk. In 2024 betrekken we de buurt intensief, zodat de kerk een hart voor en door de buurt kan worden.

In een eerste fase brengen we de buurt in kaart en gaan we in gesprek met bewoners, verenigingen en organisaties uit de buurt. Zodra we zicht hebben op wat er leeft, gaan we samen aan de slag. We experimenteren met activiteiten en tijdelijke opstellingen.

Heb je zelf al een idee voor de kerk?

Laat het ons weten.

Dienst gebiedsgerichte werking

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.