Ruimtelijk uitvoeringsplan Ruelenspark
De stad werkt aan de toekomst van het Ruelenspark. Om de herontwikkeling van het park mogelijk te maken, werken we aan een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).
Het RUP bepaalt welke activiteiten er op de percelen mogen plaatsvinden. Het legt ook vast waar en volgens welke voorschriften er mag gebouwd en verbouwd worden. Het nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP GGR-H3 Ruelenspark) vervangt het huidige bestemmingsplan bijzonder plan van aanleg (BPA).
De opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan in 5 stappen
Stap 1: Startnota en procesnota (afgerond)
Op vrijdag 12 mei 2023 keurde het college de startnota en procesnota van het RUP Ruelenspark goed.
- De startnota is het begin van het planproces. De nota beschrijft het plangebied, de doelstellingen van het plan en bevat een onderzoek naar de milieueffecten van het plan.
- De procesnota beschrijft hoe het proces wordt gevoerd.
Publieke raadpleging en participatiemoment (afgerond)
Van 22 mei tot en met 20 juli 2023 organiseerden we een publieke raadpleging over de startnota.
Participatiemoment
Tijdens het participatiemoment op maandag 5 juni 2023 kon je vragen stellen over de startnota.
Stap 2: Scopingnota (afgerond)
We verwerken alle adviezen over de startnota en de resultaten van de publieke raadpleging tot een scopingnota.
De nota werd goedgekeurd door het college op 12 januari 2024.
Stap 3: Voorontwerp RUP (afgerond)
Het voorontwerp RUP werd goedgekeurd door het college op 12 januari 2024. We vragen nu advies aan de betrokken adviserende instanties over het voorontwerp RUP.
Stap 4: Ontwerp RUP (afgerond)
Op maandag 29 april 2024 stelde de gemeenteraad het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan Ruelenspark voorlopig vast.
Er liep een openbaar onderzoek van 21 mei tot en met 19 juli 2024.
De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (de Gecoro) bundelde de bezwaren en geeft hierover een advies aan de gemeenteraad.
Stap 5: Definitief RUP (lopend)
De gemeenteraad stelde het RUP definitief vast op 18 november 2024 en hield daarbij rekening met het advies van de Gecoro over het openbaar onderzoek.
Definitief RUP
Het definitief RUP bestaat uit een procesnota met bijlagen, toelichtingsnota met bijlagen, plan bestaande toestand, voorschriften, grafisch plan en een register planbaten – planschade
RUP treedt in werking
Na afloop van de schorsings- en vernietigingstermijn en de publicatie in het Belgisch Staatsblad treedt het RUP in werking.
Data en documenten
De data en documenten zijn beschikbaar op DSI, het uitwisselplatform voor digitale stedenbouwkundige informatie van de Vlaamse overheid.
Heb je een vraag?
Contacteer ons, we helpen je graag verder.