Klimaatadaptieve acties in de Constantin Meunierstraat

Samen met de bewoners willen we de Constantin Meunierstraat ontharden en vergroenen. Zo beschermen we de wijk beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering en maken we van de centrale straat van het Nieuw Kwartier een fijne plek voor mens en natuur.

  • Waar: Constantin Meunierstraat in Leuven (bekijk op Google Maps).
  • Start project: Februari 2023
  • Start heraanleg straat: Voorlopig gepland in 2025

Proefopstelling

We plaatsten een proefopstelling in de Constantin Meunierstraat:

  • We testen een andere circulatie: de Constantin Meunierstraat wordt eenrichtingsverkeer tussen de Paul Lebrunstraat en de P.J. Verhaghenstraat.
  • We testen een knip: De Emile Van Arenberghstraat wordt een doodlopende straat ter hoogte van de Constantin Meunierstraat.
  • Er komen tijdelijke groenvakken om de snelheid van fietsers en auto’s af te remmen.
  • We maken ruimte voor ontspanning en ontmoeting.
  • Het pleintje aan de Emile Van Arenberghstraat wordt voor een deel verkeersvrij: Fietsers en voetgangers kunnen wel nog door.

Hoe gaan we te werk?

  1. Intensief participatieproces

    We starten in het voorjaar van 2023 met ons traject. Vernieuwingen willen we eerst uittesten via proefopstellingen in de straat. We gaan samen aan de slag om te kijken welke dingen we willen uittesten, hoe we die samen kunnen beheren en pakken de straat samen aan.

    • Startmoment: Op maandag 13 februari 2023 nodigden we de inwoners van het Nieuw Kwartier uit op een startmoment. Dankzij hun feedback kunnen we de plannen van de heraanleg van de straat beter afstemmen op de noden en wensen.
    • Workshops: In het voorjaar van 2023 organiseerden we 2 sessies 'Atelier Meunier' waarbij we samenwerken met bewoners om een proefopstelling uit te werken. Later in 2023 volgen nog ateliersessies.
    • Proefopstelling: In september 2023 plaatsten we de proefopstelling in de straat. In december 2023 evalueren we een eerste keer en passen aan waar nodig.
  2. Heraanleg van de straat

    De stad stelt een ontwerper aan om de Constantin Meunierstraat te ontwerpen. De ontwerper neemt deel aan ons participatietraject en de bevindingen en resultaten van de proefopstelling worden in het ontwerp vertaald.

  3. Wetenschappelijk onderzoek

    Tijdens het JUSTNature project willen we de impact van verschillende natuur-gebaseerde oplossingen op onze stedelijke omgeving onderzoeken. We plaatsen sensoren en via bevragingen peilen we naar de mening van de inwoners.

    Waarom de Constantin Meunierstraat?

    • De straat en de riolering hebben nood aan vernieuwing.
    • Volgens het klimaatactieplan van de stad biedt de straat potentieel voor waterbuffering.
    • De straat is volledig grijs en verhard. Er is bijna geen groen aanwezig in het straatbeeld.
    • De straat vormt de centrale as van het Nieuw Kwartier en kan een aantrekkelijke kern worden van de wijk.
    • De straat is een doorfietsroute.

    Huidige situatie

    Video 'Klimaatadaptieve acties in de Constantin Meunierstraat'

    Voor JUSTNature krijgen we financiële steun van Horizon 2020, een onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie (GA No 101003757).
    Nieuws over dit project in je mailbox?

    Stadskantoor
    Professor Van Overstraetenplein 1
    3000 Leuven

    Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.