Leuven Zonder Racisme

Stad Leuven gaat voor een stad waar iedereen zich thuis voelt en zich kan ontplooien, ongeacht jouw huidskleur.

Bekijk getuigenissen over racisme

Ook in Leuven krijgen nog teveel mensen te maken met racisme en discriminatie. We willen mensen dichter bij elkaar brengen door verhalen van Leuvenaars te delen waarin ze vertellen over hoe ze racisme ervaren in hun dagelijkse leven.

Wat doet de stad tegen racisme?

In 2018 werd de stad lid van de Europese Coalitie van Steden Tegen Racisme. Daarmee engageerden we ons om samen met vele Leuvenaars en Leuvense organisaties te werken aan een 'Leuven Zonder Racisme'.

We focussen op 6 thema's:

 • Monitoring
  We verzamelen zoveel mogelijk gegevens over racisme en discriminatie (vanuit wetenschappelijk onderzoek, UNIA, scholen …) en leggen dat samen. Daarop baseren we het antiracismebeleid van de stad, dat we ook constant evalueren.
 • Huisvesting
  Met onder meer praktijktesten werken we aan een eerlijke toegang tot de huisvestingsmarkt, ongeacht jouw achtergrond of beperking.
 • Tewerkstelling
  We geven als werkgever het goede voorbeeld en werken aan een divers personeelsbestand.
 • Slachtofferondersteuning
  We zorgen voor een laagdrempelig meldpunt en goede opvolging van klachten over racisme en discriminatie.
 • Onderwijs
  We willen dat elk kind zich ten volle kan ontplooien in de scholen in Leuven. We brengen dat thema onder de aandacht in scholen door onder meer huidskleurpotlodensetjes uit te delen, ambassadeurs van 'Scholen Zonder Racisme' te ondersteunen en vormingsdagen voor leerkrachten te organiseren over racisme en diversiteit.
 • Interculturaliteit
  We hebben aandacht voor de verschillende culturen die Leuven rijk is en zetten deze rijkdom in de kijker. Zo ondersteunen we diverse culturele feesten in de publieke ruimte en starten we met een traject over dekolonisatie.

Diestsesteenweg 104F
3010 Kessel-Lo

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.