Reageer op online haatspraak
Zie je online een racistische opmerking, tekening of gif? Lees je hoe iemand uitgescholden wordt op basis van zijn geaardheid? Of merk je andere discriminerende boodschappen op? Reageer!
Hoe reageren?
Meld online haatspraak
Kom je online in aanraking met een haatboodschap? Dan kan je kiezen om niet zelf te reageren, maar de boodschap wel te melden bij het platform.
Iedereen die een profiel aanmaakt op een socialmediaplatform (zoals Facebook, X, Instagram, Snapchat of Tiktok) moet de gebruiksvoorwaarden van dat platform aanvaarden.
In deze voorwaarden engageren de platformen zich om berichten te verwijderen waarin mensen worden aangevallen op basis van ras, religie of etniciteit.
Dit gebeurt niet automatisch: je moet zelf het bericht melden. Op basis van jouw melding oordeelt een platform of ze het bericht verwijderen of de persoon (tijdelijk) blokkeren.
Reageer op online haatspraak
Wil je reageren op online haat? Deel bloemen met de gif tegen haatspraak of deel de campagnevideo 'Breek haat. Deel bloemen.'. Zo toon je dat je niet akkoord gaat met wat die persoon zegt of post.
Gif tegen haatspraak
Campagnevideo 'Breek haat. Deel bloemen.'
Wat met de sociale media van stad Leuven?
Haatdragende, discriminerende, racistische of beledigende commentaren horen niet thuis op de kanalen van de stad.
Verschijnt een bericht op een van onze kanalen, dan grijpen we in:
- We melden het bericht
Op basis van onze melding kan een platform oordelen of ze het bericht verwijderen of de persoon (tijdelijk) blokkeren.
- We reageren op de boodschap
We gebruiken de afbeelding van de bloemen. We spreken de persoon aan op het bericht en leggen uit waarom dit bericht niet ok is. Ze krijgen de kans om zelf hun bericht te verwijderen. Als dat niet gebeurt, halen wij het bericht offline.
Heb je een vraag?
Contacteer ons, we helpen je graag verder.