Wat is het effect van groen op het klimaat in de stad?
Hebben planten, bomen en struiken op openbare plekken en in privétuinen een effect op de klimaatopwarming in de stad? Dat onderzoeken we met het project 'Leuven.cool'.
Wat onderzoeken we?
- We willen weten of de manier waarop we onze stad inrichten een invloed heeft op het stedelijke microklimaat.
- We onderzoeken of groen en water een invloed hebben op de gezondheid en het comfort van Leuvenaars.
Hoe onderzoeken we dat?
Sinds 2019 staan er in Leuvense tuinen en op publieke plaatsen een honderdtal weerstations. Die meten onder meer temperatuur, vochtigheid, uv-straling, windsnelheid en regen. Zo brengen we het klimaat in de stad in kaart en kunnen we locaties met elkaar vergelijken. Op Leuven.cool kan je de metingen live volgen.
Sinds 2022 is het meetnetwerk van weerstations van het Leuven.cool project uitgebreid met extra weerstations in private tuinen in het kader van het project Klimaattuiniers van KU Leuven. Binnen dit project wordt de mogelijke bijdrage van private tuinen aan positieve klimaatverandering onderzocht. Naast gegevens uit de weerstations worden er ook gegevens uit de bodem verzameld aan de hand van grondsensoren of gazondolken.
Wat doen we met het resultaat?
De onderzoeksresultaten leren ons:
- Welk groen en welke inplanting het meest invloed heeft op het microklimaat in de stad
- Wat de invloed is van andere ingrepen in de openbare ruimte (zoals witdaken, waterelementen en tijdelijke schaduwplekken)
Zo heeft het onderzoek al uitgewezen dat tijdens een hittegolf de temperatuur in het centrum 5 tot 6 graden hoger ligt dan in de deelgemeenten. Om daar iets aan te doen, legt de stad minder verharding en meer groen aan.
Timing
Dit onderzoek loopt van 2019 tot eind 2024.
Heb je een vraag?
Contacteer ons. We helpen je graag verder.