Innovatieve studentenprojecten
Leuven is een echte studentenstad. Tijdens het academiejaar verwelkomen we liefst 55.000 studenten in onze stad. Al enkele jaren zetten we hun kennis en ideeën in tijdens innovatieve studentenprojecten.
Wat doen we?
Stad Leuven sponsort het 'Product Innovation Project' (PiP) van KU Leuven. Dat project laat studenten van verschillende richtingen 1 academiejaar lang samen een innovatieve oplossing bedenken voor een probleem in de stad. Op het einde van het jaar leveren de studenten een prototype van de oplossing op.
Wat is het resultaat?
CirculAID
Om Leuven als handelsstad aantrekkelijk te maken, creëerden de studenten een app om automobilisten zo snel mogelijk naar een vrije parkeerplaats toe te leiden. Ze combineerden daarvoor de historische en realtime data van parkings en shop-and-goplaatsen.
Toeristen & locals
Een webpagina brengt toeristen in contact met Leuvense locals. Locals weten als de beste waar de leukste plekjes in Leuven zich bevinden en delen dit graag met toeristen die onze stad komen bezoeken.
Projeverre
Met projecties op winkelvitrines vertellen we het verhaal van de winkel. Een oplossing om de winkelbeleving in en rond Leuvense winkels te vergroten.
Afvalprobleem horeca
In het academiejaar 2020-2021 werkten studenten aan een innovatieve oplossing om het afvalprobleem bij Leuvense horecazaken aan te pakken.
Kledingcontainer
Tijdens academiejaar 2021-2022 werkte het PiP-studententeam in samenwerking met vzw ViTeS aan het verbeteren van de afhandeling van tweedehandskleding via verzamelcontainers.
Duurzame stadsgebouwen
De probleemstelling voor het project waar de studenten zich dit academiejaar over buigen is 'Hoe kunnen grote gebouwen buiten de stad bijdragen aan duurzaamheid binnen de stad?'.
Wat doen we met het resultaat?
- We brengen studenten in contact met de werking van de stad en de taken en verantwoordelijkheden die ze heeft. Studenten doen een eerste werkervaring op en de stad 'profiteert' van de frisse kijk en innovatieve oplossingen van de studenten.
- De stad bundelde al haar ervaringen (administratief, juridisch en praktisch) over werken met studenten door de jaren heen in een draaiboek. Dit draaiboek kan andere steden helpen om zelf projecten op te zetten met de studenten in hun stad.
Heb je een vraag?
Contacteer ons. We helpen je graag verder.