Groenplan: hoe maken we van Leuven een natuurkrachtige stad?

De stad maakte een Groenplan op. Dat is een document waarin we het groen in de stad in kaart brengen. Waar is er nu al groen en waarvoor dient het? Waar ontbreekt nog groen? En hoe kunnen we groen ook inzetten om klimaatuitdagingen aan te pakken? 

Het plan moet ons helpen om de stad nog groener en gezonder te maken en beter te beschermen tegen de klimaatverandering. Zo maken we onze stad natuurkrachtig: een duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier, nu en in de toekomst.  

Waarom dit Groenplan?

Strategische aanpak voor groen in de stad

Het document beschrijft een strategie voor groen in de stad. Waar moet nog groen bijkomen op korte en lange termijn? En welk soort groen plannen we daar best: groen voor biodiversiteit, groen voor ontmoeting, groen voor landbouw of groen voor klimaatadaptatie?

We beschrijven wat onze ambitie is en wat allemaal mogelijk is met groen in de stad. We kijken ook hoe die plannen passen in de grotere plannen voor stadsontwikkeling.

Natuurlijke troeven versterken

Leuven heeft heel wat natuurlijke troeven, zoals de Dijlevallei en de heuvels die de stad omringen. Met het Groenplan willen we die natuurlijke rijkdom versterken om zo onze stad weerbaarder te maken. Het plan beschrijft hoe we samen een duurzame en leefbare stad kunnen bouwen, met extra aandacht voor natuur en biodiversiteit.

Ecosystemen en natuur-gebaseerde oplossingen

Groen dient niet alleen om te ontspannen. Het kan ook een oplossing bieden voor maatschappelijke uitdagingen, zoals regenwater opvangen, de luchtkwaliteit verbeteren en de biodiversiteit beschermen. In het Groenplan tonen we aan dat heel wat sectoren gebaat zijn bij meer en beter groen in de stad.

Het ecosysteem bestaat uit heel wat landschapselementen zoals parken, bomenrijen, grachten ... Die leveren vaak een voordeel op voor ons: ze beschermen ons tegen overstromingen, zorgen voor zuivere lucht, bieden groene ruimte om te ontspannen ... Om de klimaatuitdagingen aan te kunnen, is het nodig om die voordelen van het ecosysteem niet alleen te behouden, maar ook te versterken.

Met natuur-gebaseerde oplossingen zetten we de natuur in om problemen efficiƫnt aan te pakken. Zo kunnen parken en plantsoenen regenwater opvangen om overstromingen te voorkomen. Bomen en groene stroken langs straten filteren fijnstof uit de lucht. Natuurgebieden en stadsparken zijn niet alleen rustplekken voor bewoners, maar spelen ook een belangrijke rol in het behoud van biodiversiteit en helpen bij hitte of wateroverlast.

Van sleutelprojecten tot lokale initiatieven

Het Groenplan ondersteunt zowel grote projecten als kleinere buurtinitiatieven. Iedereen in Leuven kan bijdragen aan de vergroening van onze stad. Alleen door samen te werken aan meer natuur, kunnen we een natuurkrachtige stad worden.

In het Groenplan vind je 6 grote projecten (de 'iconen') en een voorbeeld van een inrichting van een straat waarbij een natuur-gebaseerde oplossing gebruikt wordt.

Download het plan

Visiedocument

Het visiedocument beschrijft de analyse, visie, strategie en mogelijkheden van groen in de stad.

Downloads

Kaartenboek

Het kaartenboek bevat kaartmateriaal en stelt natuur-gebaseerde oplossingen voor.

Downloads
Groenplan: kaarten(pdf, 3.74 MB)

Heb je een vraag?

Contacteer ons, we helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 25 61

Mail ons

ruimtelijk.beleid@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.