Fonteinstraat: circulaire renovatie van studio's

AG Stadsontwikkeling Leuven renoveerde 3 studio’s in de Fonteinstraat circulair. We recupereerden bouwmaterialen maximaal en maakten de inrichting demonteerbaar. Dit past in de ambitie van stad Leuven om klimaatneutraal te zijn in 2030.

Met dit pilootproject leren we veel bij over circulair bouwen en verbouwen. Kennis die we kunnen gebruiken voor toekomstige renovatieprojecten. 

Waar liggen de studio's?

Het gaat om een appartementencomplex uit 1970 in de Fonteinstraat in Leuven.

Het bevat 3 studio’s van 40 m² die niet meer voldeden aan de hedendaagse woonnormen. Ze waren toe aan een grondige renovatie.

Waarom circulair renoveren?

Vanuit de ambitie om voortaan zo circulair mogelijk te bouwen in Leuven, ondertekende AG Stadsontwikkeling Leuven in 2019 de Green Deal Circulair Bouwen van Vlaanderen Circulair.

De circulaire renovatie van deze 3 studio’s werd een pilootproject in het kader van die ondertekening. AG Stadsontwikkeling Leuven wilde de studio’s weer bewoonbaar maken en de leerlessen uit het project gebruiken voor toekomstige circulaire projecten. We focusten op het hergebruik van oude materialen uit de studio’s of via urban mining uit andere gebouwen in de regio. Daarnaast hebben we ingezet op herbruikbaarheid van de materialen door ze demontabel te installeren.

Dit project is ook een pilootproject in het internationale Interreg-project Facilitating Reclaimed Building Materials in Northwestern Europe.

Timing

  • 15 november 2021
    Start renovatiewerken
  • 24 mei 2022
    We stelden de studio’s open eerst als kijkwoning. Daarna werden ze ingezet voor betaalbaar wonen.

Btw-nummer: BE 0870.310.526
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.