Ervaring als grootste troef

Yves Vereecke (47) is al 25 jaar aan de slag als redder bij stad Leuven. “Redder zijn, da’s ook je mensen en je bad kennen en preventief ingrijpen, nog voor er problemen ontstaan.”

26 oktober 2022
Ervaring is mijn grootste troef.

Een vast team

Ik ben al 25 jaar redder bij de stad. Eerst in het Celestijntje in Heverlee, daarna in het zwembad van Wilsele en nu in Kessel-Lo, het laatste stedelijke zwembad. Ik vind het een toffe, afwisselende job. Een heel sociale job ook, ik hou van de interactie met mensen. Leerkrachten, leerlingen, sporadische zwemmers, vaste klanten, sportclubs, … We zien ontzettend veel verschillende mensen passeren elke dag.

Ik zeg soms al eens: ‘Redder kan de beste of de slechtste job ter wereld zijn.’ Heel veel van je jobplezier hangt af van je vaste collega. Je bent veel samen, ik zie mijn collega misschien wel meer dan mijn vrouw. Gelukkig hebben we hier een geweldig team, ik ben nog niet veel dagen tegen mijn goesting komen werken.

Onze zwemmers zijn heel goed omringd.

Eerst veilig, dan plezant

Bij stad Leuven zijn we als redder goed omkaderd. We hebben een ruim, goed opgeleid team en we zijn altijd met 2 redders aanwezig rond het bad waarvan minstens 1 met ervaring. En dat is een heel goede zaak. Want ervaring, dat is als redder je grootste troef.

Ervaring leert je waar de gevaren schuilen, waardoor je ook preventief kan optreden. Zo voorkom je problemen. We combineren het redder-zijn dan ook nooit met andere taken, zodat we altijd oplettend kunnen zijn. Onze zwemmers zijn dus heel goed omringd.

Training

Werken bij de stad heeft heel wat voordelen: we werken in een vrij grote groep, waardoor je gemakkelijk je vakanties kan plannen, we hebben ook meer vakantiedagen dan in de privé. En vooral, de teamsfeer is heel gemoedelijk met leuke collega’s. Eens een shift wisselen, lukt bijna altijd.

We werken meestal een week met een vroege shift, en daarna een week met een late shift. Elke week is het zwembad een uurtje voor het reddersteam gereserveerd. Een ideaal moment om de conditie te trainen, elkaar te zien en eens iets door te praten.

Daarnaast volgen we ook geregeld opleiding, en voorzien we tijd om de draaiboeken door te nemen en op te frissen. Da’s belangrijk: in een noodsituatie moet je op routines kunnen terugvallen én op je collega’s. Als ik moet springen, dan weet mijn collega precies wat hem te doen staat, als een geolied team.

Werken bij stad Leuven, iets voor jou?
Categorieën
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.