Een job met veel voldoening

Tarik Mouhout (27 jaar) werkt al 2 jaar bij de stad als grafdelver. Hij zorgt er samen met zijn collega’s voor dat Leuvenaars een mooi afscheid krijgen.

26 oktober 2022
Grafdelver zijn is niet eng, het geeft me veel voldoening.

Verrassende jobkeuze

Ik werkte een tijdje als jeugdwerker maar zat zonder job toen ik de vacature voor grafdelver zag voorbijkomen. Ik had er zelf ook nog nooit echt van gehoord, maar het leek me boeiend om te proberen. Toen ik vrienden vertelde over mijn jobkeuze waren sommigen een beetje geschrokken. Mensen vinden werken op een begraafplaats toch wat eng en hadden veel vragen. Maar als je hen uitlegt wat je doet, dan begrijpen en appreciëren ze het absoluut wel.

Als grafdelver werk je om dat laatste moment van afscheid op de begraafplaats goed te laten verlopen. Dan doen we in Leuven met 11 collega’s voor de 9 begraafplaatsen.

Mensen bijstaan

Op de begraafplaats maken we eerst alles klaar: we maken putten of openen grafkelders. Ook urnekelders reinigen we en zetten we klaar zodat alles netjes in orde is als de begrafenisondernemer en familie toekomen. Vervolgens trekken we ons kostuum aan. Samen met de begrafenisondernemer begeleiden we de dienst. We laten de kist in het graf zakken of zetten de urne weg.

In het begin was de job even wennen, maar het geeft me zo veel voldoening om mensen in dit moeilijke moment bij te staan en te zorgen dat alles vlot verloopt. Je krijgt veel appreciatie voor wat je doet. Soms komt de familie na een dienst ons bedanken. Dan ga ik fier en blij naar huis.

De begrafenis van een kind went eigenlijk nooit.

De dood is voor mij geen eindpunt

Op de begraafplaatsen word je elke dag geconfronteerd met de dood. Je ziet mensen die rouwen en op zo een moment is het belangrijk dat je sterk blijft, dat je hier sereen mee omgaat en een steun bent voor de familie. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Ik was nog jong toen ik mijn papa en zusje verloor. Dat leerde me omgaan met verlies. Ik ben moslim en geloof in een leven na de dood. Het is belangrijk om op elk moment een goed mens te zijn, want je weet niet wanneer je gaat. Het geeft me rust en kracht om te weten dat de dood niet het eindpunt is.

Begrijp me niet verkeerd, het is zeker niet altijd simpel. Het allermoeilijkste in de job is wanneer er een begrafenis is van een baby of jonge kind. Dat grijpt me elke keer erg aan en went eigenlijk nooit.

Hecht team

Op de begraafplaatsen zijn we met een klein maar hecht team van leuke collega’s. We hebben samen veel plezier maar tegelijk hebben we ook veel steun aan elkaar om over dingen te praten. Iedereen staat klaar voor elkaar en is erg begripvol. Dat helpt als je een zware dag had.

Als je werkt als grafdelver ben je elke dag buiten, in alle mogelijke weersomstandigheden. Zalig vind ik dat. Zeker als het ’s ochtends wat kouder is, je bent meteen wakker. Mensen spreken ons ook aan als we bezig zijn, omdat ze een specifiek graf zoeken of wat willen vragen. Dat is fijn als je hen kan helpen.

Openminded stad

Werken voor Leuven is leuk. Het is een openminded stad om in te wonen en dat voel je ook als je er werkt. Ik heb in mijn job interessante werkuren. De dag start om 8u en eindigt om 16u, dat geeft me nog voldoende vrije tijd voor leuke dingen of mijn extra job.

Ook op vlak van opleidingskansen zijn er opportuniteiten. Ik leerde met heel wat machines en materiaal werken. En onze de leidinggevenden stimuleren ons om opleidingen te volgen. Zelf speel ik zo met het idee om de opleiding begrafenisondernemer te volgen, maar dat is nog toekomstmuziek.

Werken bij stad Leuven, iets voor jou?
Categorieën
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.