Docureeks 'Voor eeuwig en altijd'
In de docureeks 'Voor eeuwig en altijd' worden pakkende verhalen uit het Leuvense Stadsarchief verteld. In 6 afleveringen ontdek je meer over cinema's, stemrecht, vreemdelingendossiers, markten, vondelingen en verzetsvrouwen.
Aflevering 1: De Vreemdelingendossiers
Het stadsarchief bewaart zogenaamde ‘Vreemdelingendossiers’ die teruggaan tot de 19de eeuw. Lange rijen met ontelbare dozen waarvan elk dossier een mensenleven blootlegt. Archivaris Marika Ceunen ontdekt bij toeval het bijzondere verhaal van de familie Calderon, afkomstig uit Costa Rica. De familie registreert zich in 1920 bij de bevolkingsdienst van stad Leuven. Eén van de kinderen, Raphaël Angel Calderon, wordt later zelfs president van Costa Rica. In een gesprek met de archivaris vertelt zijn dochter over de impact van de Leuvense periode op het leven van haar vader.
Aflevering 2: De Markten van Leuven en haar duistere kantjes
Doorheen de eeuwen heeft de stad Leuven ontelbare stadsrekeningen bijgehouden. Gortdroge informatie, zou je denken. Gek genoeg geven deze rekeningen een verrassend beeld over wat zich allemaal heeft afgespeeld in de stad. Zo ontdek je in die stadsrekeningen dat de marktpleinen ook een duister kantje hebben: van begraafplaats tot de ideale locatie voor schand-, lijf- en zelfs doodstraffen. De stadsrekeningen (1345-1794) en de Journal des Petites Affiches (1819-1974) geven hier meer over prijs, inclusief lugubere details.
Aflevering 3: Het Algemeen Stemrecht, de Leuvense bloednacht
Op 18 april 1902 verwerpt de Kamer het voorstel tot de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht. Bedoeling is het meervoudig stemrecht afschaffen, waarbij bepaalde groepen meer dan één stem krijgen. Wanneer het slechte nieuws uit Brussel Leuven bereikt, trekt een teleurgestelde arbeidersklasse massaal de straat op. Bij die betoging sterven zes jonge mannen. Deze aflevering toont de sporen van deze bloednacht in het Leuvense stadsarchief.
Aflevering 4: Vondelingen
Deze aflevering duikt in het rijke archief van het OCMW. Aan de hand van eeuwenoude documenten ontdek je bijvoorbeeld waar kinderen te vondeling worden gelegd en opgevangen. En hoe kan je vandaag te weten komen of één van je voorouders een vondeling is? In deze aflevering vertelt een Leuvenaar hoe hij een vondeling tegenkwam in zijn familieverhaal.
Aflevering 5: De Leuvense cinema’s
Deze aflevering neemt je mee doorheen een kleine eeuw Leuvense cinemageschiedenis aan de hand van foto’s, affiches, vergunningen en kranten. Van de tweede filmvertoning in België in 1896, langs tijdelijke barakken en heuse cinemapaleizen, tot de crisis in de sector aan het einde van de jaren 1950. Lovanium, Cinema Rex, Eden, Het Forum, … doen deze namen een belletje rinkelen bij jou?
Aflevering 6: Verzetsvrouwen
Aan de hand van archiefstukken maak je kennis met vrouwen uit het Leuvense die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet gaan tegen de Duitse bezetting. Wie is Hortense Daman? En Rosalie Wuyts? Die laatste is zwanger als ze wordt opgepakt en naar het gevangenenkamp Ravensbrück wordt gebracht. Zoon Donald getuigt in deze aflevering voor het eerst over het bijzondere familieverhaal en de rol van zijn moeder in het Leuvense verzet.
Heb je een vraag?
Contacteer ons, we helpen je graag verder.