"Wij brengen sport naar mensen die zelf niet tot bij sport geraken"

Iris is buurtsportcoördinator, een belangrijke focus voor de stad Leuven. “Ik kom uit een sociale studierichting en sport is voor mij altijd de ideale uitlaatklep geweest. Wanneer je die twee dan kunt combineren, dan heb je een job om van te houden.”

18 april 2024

Wat is buurtsport en wat betekent het voor de stad?

"Wij brengen sport naar die mensen die zelf niet tot bij sport geraken. Want als je alleen moet sporten, doen de meeste mensen dat niet. Zeker wanneer je het al wat moeilijker hebt in de samenleving of een kleiner sociaal netwerk hebt.

Buurtsport is dus heel belangrijk voor de integratie en het welzijn van mensen in een stad. Het versterkt het sociale gevoel, het doet je ergens bijhoren. Komt daarbij dat bewegen ook nog eens heel wat gezondheidsproblemen kan voorkomen. Redenen genoeg om op buurtsport in te zetten."

Buurtsport is heel belangrijk voor de integratie en het welzijn van mensen in een stad.

Waarom hou je van deze job?

"Het sociale. En de vrijheid. Ik doe deze job al 24 jaar, al sinds mijn stage en mocht dit initiatief mee uit de grond stampen. Ik trok toen met een net vol ballen naar de pleintjes. Nu hebben we een hecht team en staat het sociale aspect van sport vast op de agenda van de stad, naast topsport.

Ik ben best wel trots op onze evolutie. We zijn begonnen met 3 tot 4 activiteiten op het weekprogramma, vandaag zijn dat er 21. Dat gaat van conditietraining, omnisport en fit in de natuur tot zaalvoetbal, aerobics en tai chi. Vaak voor specifieke doelgroepen zoals vrouwen, tieners of senioren."

Wat is je favoriete plek in Leuven?

"Ik hou van alle parken, maar vooral van de Bruul. Door de rust en de vele mogelijkheden die je er vindt. Intussen woon ik niet meer in Leuven zelf. Ik ben een dorpskind en zal dat altijd blijven. Het is geen voorwaarde om hier te werken maar het helpt wel omdat je netwerk dan veel groter is."

Hoe is het om voor stad Leuven te werken?

Heb je een vraag?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 24 34

Mail ons

sollicitaties@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.