Woonstudie over betaalbaar en kwalitatief wonen

Leuven is een dure stad om te wonen. De uitdagingen zijn dan ook groot. Hoe kan wonen in Leuven er in de toekomst uitzien? Welke woningen heeft de stad morgen nodig? En hoe zorgen we dat die betaalbaar en van hoge kwaliteit blijven? 

Om meer zicht te krijgen op de situatie nu, liet de stad een woonstudie uitvoeren door onderzoeksbureaus Atelier Romain en Idea Consult. De studie bevestigt dat de vraag naar wonen in Leuven groot is. Er moeten zo’n 8.000 woningen bijkomen, vooral voor gezinnen met kinderen, inwoners met een beperkt inkomen en ouderen. Op dit moment zijn er al plannen voor de bouw van een 4.200-tal woningen, al zijn niet alle plannen even concreet. 

Leuvenaars en de woningmarkt in kaart brengen

De woonstudie begint met een analyse van algemene kenmerken van de Leuvenaars, zoals gezinssamenstelling en leeftijd. Ook de Leuvense woningmarkt werd onderzocht, zoals vraag en aanbod en hoe de prijzen veranderen.

Wie woont in Leuven?

  • In Leuven wonen meer inwoners tussen 18 en 35 jaar in vergelijking met andere steden. Dat komt onder meer door de studenten en starters.
  • Leuven is de centrumstad met de meeste alleenwonenden.
  • Het aantal inwoners van Leuven blijft sterk stijgen, onder meer door de aanwezigheid van de universiteit en de kenniseconomie.

Over de Leuvense huurmarkt

  • De studie bevestigt dat Leuven een aantrekkelijke stad is om te wonen, studeren en werken.
  • Leuven is de centrumstad met de grootste huurmarkt.
  • De vraag naar wonen in Leuven is groot. Het huidige aanbod woningen kan de stijgende vraag niet volgen.
  • Vooral gezinnen met kinderen en gezinnen met lagere inkomens verlaten de stad omdat ze ruimer of betaalbaarder willen wonen.

8.000 extra woningen tegen 2040

​Volgens de woonstudie moeten er tegen 2040 zo’n 8.000 betaalbare woningen bijkomen. Die moeten zorgen voor het juiste aanbod: woningen die zijn aangepast aan de gezinssamenstelling en leeftijd van de bewoners.

  • Er moeten meer sociale huurwoningen, budgethuurwoningen en betaalbare gezinswoningen komen.
  • Er is nood aan kleinere en toegankelijke woningen voor oudere inwoners. Inwoners van wie de kinderen al uit het huis zijn, blijven vaak in het grote huis wonen. Dit terwijl sommigen zelf graag willen verhuizen naar een kleinere en toegankelijke woning, maar de stap niet zetten omdat ze in de buurt niet de gepaste woning vinden. Door deze woningen te bouwen, krijgen ze wel de kans om te verhuizen. Zo komen grotere woningen opnieuw vrij voor gezinnen met kinderen.

De studie doet ook een aantal aanbevelingen om meer samen te werken met andere steden en gemeenten, de universiteit en grote bedrijven in de regio. Zo trekken de KU Leuven en Imec bijvoorbeeld veel tijdelijke inwoners aan. Hoe kunnen ze samenwerken om al die mensen te huisvesten?

Sommige aanbevelingen uit het rapport zijn al onderdeel van het Leuvense woonbeleid. Zo lopen er al een aantal projecten rond duurzaam samenwonen en rond sociale en betaalbare woningen.

Wat gaat de stad doen met deze studie?

De studie is een startpunt voor het woonbeleid voor het volgende stadsbestuur. Het is een goede basis voor iedereen die wil meewerken aan een betaalbare en kwalitatieve stad om te wonen.

Download

Downloads
Woonstudie Leuven(pdf, 3.91 MB)

Heb je een vraag?

Contacteer ons, we helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 26 50

Mail ons

wonen@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.

Stuur een bericht

Vul contactformulier in
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.