Vrijwilliger Stijn, natuurgids bij 'Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud'

Vrijwilliger Stijn Vranckx is natuurgids bij 'Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud'.

26 juli 2022

Opleiding tot natuurgids

Al sinds kind heb ik een grote passie voor natuur. Helaas heb ik lang gewacht om met die passie iets te doen. Soms gidste ik al eens voor vrienden of familie maar nooit officieel.

Onlangs gaf ik een lezing voor een volle zaal, fantastisch!

3 jaar geleden heb ik de opleiding natuurgids gevolgd en heb ik hier in het Leuvense natuurgids Yvette leren kennen en zij heeft me bij Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud (VHM) geïntroduceerd.

Nu begeleid ik wandelingen en belevingstochten in onze regio zoals in Leuven centrum, Meerdaalwoud en de Doode Bemde. Daarnaast zijn er regelmatig ook nog andere projecten waar ik help, zoals een paaseierenraap voor gezinnen waar natuurbeleving centraal staat. Onlangs gaf ik een lezing over de terugkeer van grote carnivoren. De zaal zat vol, dat was fantastisch!

Tuinen laten verwilderen

Tijdens mijn wandelingen praat ik vaak met mensen over de inrichting van hun tuin. De Vlaamse tuinen nemen meer oppervlakte in dan onze natuurgebieden en als we daar iets kunnen veranderen, zou dat heel mooi zijn.

Ik vind het fijn om mensen die zeer kritisch naar ‘onkruid” kijken, warm te maken om een stuk in hun tuin te laten verwilderen en te horen dat ze jaar na jaar meer laten verwilderen, omdat ze het aantal vlinders zien toenemen, terug een egel verwelkomen en nu genieten van kleine stukjes wild in hun eigen tuin.

Dankzij mijn vrijwilligerswerk, begin ik binnenkort een job in de groene sector.

Bijleren over de natuur

Jarenlang wou ik de regio beter leren kennen en door natuurgids te worden heb ik op zeer korte tijd heel veel gezien en bijgeleerd. Ik vind het fantastisch om dicht bij huis natuurgebieden en parken te leren kennen. Ik hou ook veel van 'verstopte' natuur, kleine braakliggende terreintjes of parken met oude bomen, zoals het Heuvelhofpark in Kessel-lo, om te kijken wat daar groeit en leeft.

Binnenkort begin ik zelfs een job in de groene sector. 5 jaar geleden ging ik er nog vanuit dat dat nooit zou lukken, maar nu wordt het werkelijkheid, door mijn vrijwilligerswerk in de natuur.

Bekijk de video waarin Luc, Stijn en Türkan vertellen over hun vrijwilligerswerk

Wil jij ook vrijwilliger worden?
Categorieën
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.