Vrijwilliger Joke, inslaper jongerenopvangcentrum

Vrijwilliger Joke is inslaper bij opvangcentrum Halte 51 voor voor dak- en thuisloze jongeren tussen 18 en 25 jaar.

26 juli 2022

Jongeren helpen

Zorgen voor anderen zit in mij. Voor mijn doctoraat onderzoek ik hoe apothekers oudere mensen beter kunnen ondersteunen. En als vrijwilliger wilde ik eens kijken hoe ik jonge mensen kan helpen.

Het is heel fijn om de bewoners vooruit te zien gaan.

Ik heb lange werkdagen, dus het komt goed uit dat ik dit vrijwilligerswerk ’s avonds kan doen. Het engagement schrikte mij eerst af. Maar 2 keer per maand stelt niets voor!

Het is heel fijn om de bewoners vooruit te zien gaan: de ene keer zijn ze nog op zoek naar werk, de volgende keer hebben ze hun eerste contract. Je leeft echt met ze mee.

Luisterend oor

Om 18 uur kom ik aan in Halte 51. Ik eet samen met de bewoners en help bij de afwas. Daarna spelen we soms nog een gezelschapsspelletje. Heel leuk! Ondertussen bied ik een luisterend oor.

De bewoners moeten tijdens de week om middernacht in Halte 51 zijn. Maar soms bellen ze toch nog te laat aan. Dat vind ik het moeilijkste: bewoners aanspreken als ze regels niet naleven. De dag nadien ben ik niet altijd even fris, maar dat is niet erg.

Het werk helpt je je eigen problemen te relativeren

Ik krijg veel terug van de jongeren. Iemand die je vertelt hoe blij hij is dat je de tijd neemt om te luisteren, de enthousiaste reacties als je binnenkomt ...

Het werk verruimt ook je blik en helpt je je eigen problemen beter te relativeren. Ik ben nu dankbaar voor dingen die ik vroeger altijd vanzelfsprekend vond: dat ik ouders heb bij wie ik altijd terechtkan, bijvoorbeeld. Niet iedereen heeft zo iemand.

Wil jij ook vrijwilliger worden?
Categorieën
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.