<Je tuin lijkt wel de Kruidtuin in ’t klein, was dit altijd zo?
Nee, toen we dit huis kochten was het eigenlijk een typisch gazontuintje. Maar wij wilden het graag over een andere boeg gooien.
Onze tuin is zuidwest en heel open, dat maakt dat het erg heet kan worden in de zomer. We zochten naar een manier om er koelte in te krijgen en er meer een natuurlijke oase van te maken.
We gingen voor inspiratie en advies aankloppen bij een tuinarchitect (Jo Campo). We gaven hem mee wat voor tuin we voor ogen hadden. We kregen het advies om te kiezen voor een prairietuin, met weelderige planten en een paar berkenboompjes. Alles is heel organisch aan elkaar geschakeld zonder strakke lijnen. De grotere volumes zorgen voor een soort van natuurlijke zonnewering, zo blijft het toch koel in de zomer. We kozen ook bewust om het geheel niet te begrenzen met een haag of gesloten afscheiding, de keuze van planten geeft ons genoeg privacy van het aangrenzende pad, maar is tegelijk toch open genoeg om contact met buren te hebben.
Je heb ook een kleine vijver? Wat is dit precies en hoe werkt dit?
Het vijvertje kwam er omdat ik een sterke voorliefde heb voor water. Als kind droomde ik al van mijn eigen spuwertje. Om dit te realiseren vangen we al het regenwater van het platte dak op, goed voor 300 m². Dat regenwater gaat dan via het spuwertje in de vijver. Hierop zit een overloop naar onze regenput en dan weer naar een infiltratiebekken. Via een simpel systeem met druppelslang en timer zorgen we dat ook moeilijker bereikbare planten en plantenbakken water krijgen. Zo blijven al onze planten mooi groen ook tijdens warme maanden.
Trekt dit veel muggen aan in de zomer?
Haha, nee eigenlijk niet. Er zit een fonteintje in het water en muggen hebben liever stilstaand water. En er zitten ook een paar vissen in die muggenlarven opeten. Dat leven in het water is fijn om zien, ondertussen zitten in ons stadstuintje ook salamanders en schrijvertjes.
Wat is het grootste voordeel aan zo een levendige tuin?
We hebben onze tuin nog maar een jaar heraangelegd op deze manier, maar het was al een jaar lang genieten. De planten zijn zo gekozen dat er het ganse jaar wel iets bloeit. Dat is fijn omdat je tuin er elk seizoen weer iets anders uitziet. Bovendien is het een onderhoudsvriendelijk tuin. Ik hoef niet elke week gras te maaien, als mijn kinderen willen voetballen zijn er genoeg graspleintjes in de buurt.
Onze tuin is nu beter bestand tegen droogte en hitte. Dat maakt het leuk om in te zitten of werken, maar ook binnenshuis hebben we hier op warme dagen de voordelen van.
Jullie gingen ook aan de slag met jullie gevel?
Recent beslisten we om het tuingevoel door te trekken naar de voorzijde van ons huis. We kozen voor een zo breed mogelijke geveltuin. We vroegen via de stad hiervoor de premie aan en vonden op de site ook nuttige info en tips over planten. Als kers op de taart kwam de tegeltaxi langs om de stabilisé en klinkers op te halen. Echt fijn zo!
Het is ook bijzonder hoe zo een geveltuin meteen leeft in de buurt. Onze buurman was zo gecharmeerd door wat we deden dat hij zijn kinderen ook aan het werk zette aan zijn huis. Mensen stoppen nu regelmatig om te vragen welke planten we gezet hebben of waarom we dit deden. Het is meteen een aanknopingspunt voor een gesprek.
Wat is voor jouw het ultieme momentje genieten in je tuin?
’s Morgens kan ik er enorm van genieten om buiten te gaan en aan de vijver te gaan piepen. De vissen die zwemmen, nieuwe bloemen en planten die groeien. Het is echt fijn om die natuur elke dag te zien leven, groeien en bloeien. ’s Avonds is het ook fijn zitten op het terras met een drankje of de ramen wijd open, waardoor de tuin bijna een deel van het huis wordt. Echt het goeie leven!