“Iedereen die zich thuis voelt in ons tuintje, da’s voor mij het goeie leven!“

Lieze ontharde de oprit en toegangstrap van haar huis en creëerde zo een stukje gezellig groen voor mensen, planten en dieren.

15 mei 2024

Je voortuin lijkt wel een groene oase, was dit altijd al zo?

Nee, toen we ons huis kochten lag onze oprit vol lelijke betontegels. Die lagen er slecht bij, schots en scheef met ertussen veel onkruid. Dat kan dus beter. Wat begon als ‘snel even wat tegels wippen’ groeide uit tot een hele nieuwe voortuin.

We vernieuwden in diezelfde periode ook onze rioolaansluiting en besloten dan ook maar ineens om onze grote toegangstrap in te ruilen voor een kleinere trap met meer ruimte voor gezellig groen.

Hoe koos je je planten?

Ik kocht een plantenboek om wat inspiratie op te doen en zo toe te werken richting een prairietuin. We kozen voornamelijk voor inheemse planten en speelden in de keuze ook met de niveauverschillen. Door te werken met planten in verschillende groottes krijg je een toffe dynamiek met lage planten tegen het padje toe, en hogere planten achteraan. We plantten ook bewust een paar wintergroene planten zodat we het jaar rond een tuingevoel hebben.

En het blijft een levend project. Onze voortuin is pal op het noorden gericht, dus het was soms wat zoeken en afwachten welke planten op die plek het beste werken. Planten die het goed doen krijgen nu stilaan wat meer ruimte, andere planten hebben we verplaatst naar een locatie waar ze beter tot hun recht komen.

Zit je vaak in je voortuin?

Ja, meestal om er te werken, om onkruid uit te trekken of slakken eruit te halen. Maar wat begint met onkruid trekken wordt vaak ook een moment voor een babbel met buren of voorbijgangers. De katten Nicole en Hugo zitten hier ook graag. Ze wachten me op als ik thuis kom van het werk. En door de dag komen zij hier genieten van de tuin en krijgen ze aaitjes van voorbij wandelende schoolkinderen.

Onze voortuin inspireert voorbijgangers, het is een mooi resultaat en ik word er gelukkig van.

Heb je gebruik gemaakt van een premie van de stad?

Zeker! We kregen het maximum bedrag omdat we een stuk verharding voor ons huis en een stuk oprit wegdeden. Dus dat was goed voor 350 euro. Dat dekte net de kosten van de planten en was mooi meegenomen.

De voortuin aanleggen was wel wat werk, maar we zijn heel blij met het resultaat en ik word er echt gelukkig van. Het inspireert ook voorbijgangers. Soms komen mensen vragen welke planten we hebben of welke tuinarchitect ons hielp. Ooit kwam er een dame met haar vader langs om te tonen hoe ze zelf aan de slag wou gaan.

Je hebt ook een wadi, wat is dat precies?

We hadden een paar natte winters achter de rug en dat merkten we aan onze natte kelder, dus we gingen op zoek naar een manier om dit te verhelpen. Via een filmpje van provincie Vlaams-Brabant ontdekte ik zo het concept van een wadi. Het is een manier om je water op te vangen en tijdelijk te bufferen. Zo vloeit dat water niet meteen weg via de riolering of raakt de bodem ook minder snel verzadigd.

We hebben deze wadi aangelegd in de winter. Tijdens de eerste buien waren we wel nieuwsgierig naar het effect. Onze wadi is een overloop van de regenput. Maar in de winter zit die put vol, dus dan gaat dit rechtstreeks in de wadi. De wadi vulde zich meteen, maar het was verrassend om te zien dat het water ook snel weer zakte. Na een paar uur was hij weer helemaal leeg.

Was het moeilijk om aan te leggen?

Eigenlijk is het vrij makkelijk, je test eerst welke bodem je hebt en op basis daarvan kan je kijken hoe diep en groot je wadi moet zijn. En dan kan je beginnen graven. Onze wadi heeft ook een terugslagklep zodat het water niet terug in de regenput kan. En op termijn komt er ook een handpomp om makkelijk en gezellig water te nemen en water dat we morsen komt dan in de wadi.

We vinden het leuk dat dit een stukje aparte tuin is, met andere planten. Al zijn we hier ook nog wat zoekende naar planten die de combi droge zomer en natte winter goed doorstaan.

Wat is voor jouw het ultieme momentje genieten in je tuin?

Ik vind het genieten om te zien dat er veel leven is in onze tuin: mensen, planten, diertjes. Ik vind het geweldig dat de bijtjes rondvliegen, de katten die spelen. We hebben ook een paar vogelhuisjes en het gepiep van de jonge vogeltjes is zo fijn. En vorig jaar hadden we ook een koppeltje egels op bezoek, hopelijk komen ze dit jaar opnieuw. De kinderen hebben ook ruimte om te voetballen en te ravotten. Tegelijk kunnen we rustig samen besjes plukken of een boekje lezen. En soms maken we het ook gezellig druk, tijdens een heerlijk bbq samen met vrienden.

Iedereen die zich thuis voelt in ons stadstuintje, da’s voor mij het goeie leven!

Wil je ook graag je voortuin ontharden?

Heb je nog vragen?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 23 93

Mail ons

klimaathuis@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.

Stuur een bericht

Vul contactformulier in
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Categorieën
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.