Eerste European Running Championships komen in 2025 naar Leuven en Brussel

Leuven en Brussel krijgen de eer om in 2025 de eerste European Running Championships te organiseren. Dat heeft de Europese atletiekbond European Athletics bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de marathon, halve marathon en 10 kilometer een apart Europees kampioenschap krijgen, waaraan bovendien iedereen kan deelnemen.

Belgiƫ krijgt primeur

De marathon was tot nu een vast onderdeel van het EK atletiek, naast alle pistedisciplines. In 2018 kroonde Koen Naert zich tot Europees kampioen marathon, vorig jaar pakte de Duitser Richard Ringer de titel.

Maar vanaf 2025 krijgen de wegwedstrijden, met naast de marathon ook de halve marathon en de 10 km, een eigen EK: de European Running Championships.

De primeur is voor ons land. Brussel en Leuven stelden zich kandidaat om dat EK naar ons land te halen, samen met Belgian Athletics, op initiatief van Golazo.

Stad Leuven en Golazo waren al langer de mogelijkheden van een marathon en halve marathon aan het bestuderen. De bekendmaking eind 2022 door European Athletics van een EK maakte die plannen concreter en leidde tot een kandidaatstelling, samen met Brussel en Belgian Athletics. Dat Brussel als Europese hoofdstad de startplaats is voor de marathon van de eerste European Running Championships maakt het plaatje nog completer.

De eerste European Running Championships vinden plaats op 12 en 13 april 2025.

Marathon

De marathon start in hartje Brussel. De wedstrijd loopt over een golvend parcours in een rechte lijn naar Leuven, om te eindigen met een stadslus van 10 km. De aankomst ligt aan de Parkpoort, op dezelfde plaats waar de aankomst van het WK wielrennen in 2021 lag.

Halve marathon en 10 km

De halve marathon en de 10 km vertrekken in Leuven en doorkruisen de stad en de regio rond Leuven.

Open wedstrijd

Er zullen niet alleen topatleten aan de start staan. Het Europees kampioenschap is zoals vele marathons een 'open' wedstrijd. Iedereen die zich inschrijft en plaats heeft, kan deelnemen aan de 3 afstanden. Zo staan recreanten samen aan de start met de Europese top.

De inschrijvingen starten eind 2023, op het moment dat we ook meer details over het parcours en het evenement bekendmaken.

Meer info

www.brusselsleuven2025.com

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.