Duurzame Helden 2023
Elk jaar in september zet de stad haar Duurzame Helden in de kijker. Dat zijn mensen of organisaties die dagelijks bijdragen aan duurzame ontwikkeling.
De voorbije maanden kon iedere Leuvenaar Duurzame Helden nomineren die zich inzetten voor kwaliteitsvolle scholing en levenslang leren. Uit de 10 kandidaten koos de stad deze 5 winnaars.
Duurzame Helden 2023
Banaba Wereldburgerschap en ontwikkeling van Hogeschool UCLL
Deze bachelor-na-bacheloropleiding vormt studenten tot kritische en geëngageerde wereldburgers.
Na een intensieve interculturele training, taalcursussen en een grondige theoretische verdieping lopen de studenten 6 maanden stage in landen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika.
Tijdens een terugkomdag delen ze hun stage-ervaringen met andere studenten. In juni studeren ze af met een bachelorproef over een mondiaal thema.
Meer over Banaba Wereldburgerschap en ontwikkeling van Hogeschool UCLL
KosMos van GO! Atheneum De Ring
KosMos (Klimaat op school - Milieu op School) is een groep leerlingen die zich vrijwillig inzet om de school ecologischer en duurzamer te maken.
De leerlingen zijn geëngageerd in het leerlingenparlement en bekijken het duurzaamheidsbeleid van de school, brengen nieuwe ideeën aan en steken zelf de handen uit de mouwen.
Meer over KosMos van GO! Atheneum De Ring
Mobile School
Mobile School zet zich wereldwijd in voor die kinderen die het meest aan hun lot overgelaten worden: Ze onderwijzen straatkinderen met ingenieuze mobiele schooltjes. Die ervaringen gebruikt Mobile School om jongeren en bedrijven streetwise te maken.
Teach the Teachers
Teach the Teachers geeft studenten en jong afgestudeerden in de onderwijs- en taalwereld de kans om in interactie te gaan met docenten Engels uit Peru. Samen zetten ze een onderwijsplan op.
Daarnaast geven de studenten 3 maanden lang vanop afstand les Engels aan de Peruviaanse docenten en in de zomervakantie gaan ze 6 weken naar Peru om te observeren, les te geven en te evalueren wat ze bereikt hebben.
IVAN van Hogeschool UCLL
IVAN staat voor Intensief Voorbereidingsjaar voor Anderstalige Nieuwkomers en wordt gecoördineerd door Bie Strypens. Dit traject van Hogeschool UCLL is specifiek bedoeld voor anderstalige nieuwkomers die in het Vlaamse hoger onderwijs willen (verder) studeren of hun hoger diploma willen versterken.
Het is een uniek traject om op 1 jaar voldoende Nederlands voor het hoger onderwijs te leren, basiscompetenties te versterken en vaktaal te begrijpen.