Cohousing De Sijs: een ecowoonproject in een erfpachtformule

De Sijs aan de Geldenaaksebaan in Heverlee is een doorgedreven duurzaam project. AG Stadsontwikkeling gaf de site in erfpacht aan een cohousinggroep die er 12 appartementen realiseerde met gemeenschappelijke ruimten en een stadstuin.

Waar ligt De Sijs?

  Het terrein ligt aan de Geldenaaksebaan in Leuven, vlak bij de Abdij van Park. Er stonden 3 vervallen huizen met aanpalende garages (huisnummers 182 tot en met 186).

  1 gebouw is beschermd. Dat werd gerestaureerd en mee ge√Įntegreerd in het nieuwe woonproject. De andere gebouwen werden afgebroken.

  Cohousingproject

  • Cohousinggroep De Sijs realiseerde samen met OfficeU-architecten 12 woningen.
  • Het beschermde Sijsgebouw was vroeger een winkel en buurtcaf√©. De cohousinggroep wilde deze geschiedenis eer aandoen en maakten gemeenschappelijke delen in het oude gebouw met een eetzaal en keuken, zitruimte, wassalon, atelier, logeerkamer en stille ruimte.
  • Duurzaam bouwen en levenslang wonen staan voorop in dit project.
  • Om het wonen betaalbaar te houden, wordt de site in erfpacht gegeven aan de cohousinggroep De Sijs voor een periode van 99 jaar.
  Rol van AG Stadontwikkeling Leuven: Eigenaar van de gronden van de site en begeleiding van de cohousinggroep bij opmaak bouwaanvraag
  Partners: Cohousing Projects, Steunpunt DuboVlaamsBrabant, vzw Samenhuizen, Universiteit Antwerpen - onderzoekgroep voor stadsontwikkeling
  Investeringsbudget: /
  Subsidies: Archeologisch vooronderzoek (Provincie Vlaams-Brabant)

   Btw-nummer: BE 0870.310.526
   Professor Van Overstraetenplein 1
   3000 Leuven

   Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.