Abdij Keizersberg tijdens Open Monumentendag

  • Wanneer: Zondag 18 september 2024, tussen 10 tot 18 uur
  • Waar: Abdij Keizersberg (bekijk in Google Maps)
  • Inschrijven: Voor sommige activiteiten moet je online inschrijven

Achtergrondinfo

Bij de benedictijnen

Graaf Hendrik I van Leuven bouwde in 1230-1232 zijn burcht op de heuvel net buiten de stadsmuren. Vijf eeuwen later was die helemaal vervallen. Keizer Jozef II liet de ruïne met de grond gelijkmaken en verkocht de boel. De verkoopakte met het grote keizerlijke zegel ligt nog steeds in het archief van de benedictijnenmonniken. Die bouwden op de site een nieuwe abdij met een studiehuis. En dat is de Abdij Keizersberg vandaag nog steeds, maar ook veel meer.

Ora et labora

Je vindt er een zeventigtal studentenkamers, ateliers van artiesten, ruimtes voor coworking, vergaderingen en evenementen en een kinepraktijk. De monniken leven er nog steeds volgens het principe ora et labora (‘bidden en werken’). De indrukwekkende abdij is een inspirerende omgeving voor studie en creativiteit, met een groot park omheen en een fraai uitzicht over Leuven. Het 10 meter hoge Onze-Lieve-Vrouwebeeld geniet al van dat uitzicht sinds 1906.

Boelenberg of keizersberg?

Leuvenaars kennen de heuvel als de Boelenberg. De naam Keizersberg heeft ze te danken aan Keizer Karel V die de oude burcht van Hendrik I in de 16e eeuw liet uitbreiden en verfraaien. De humanisten van de universiteit gaven aan het< kasteel de vleiende naam Castrum Caesaris, het slot van de keizer.

Meer info vind je op de website van Abdij Keizersberg

Heb je vraag?

Contacteer ons. Wij helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 22 56

Mail ons

omd@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.