Genieten van een rit
Samen met mijn vrouw startte ik het project “Fietsen zonder leeftijd” op in WZC Dijlehof. Ik coördineer de vrijwilligersgroep rond dit project, maar ik ben zelf ook riksja-piloot.
Ik fiets met de riksja-fiets, waar 2 bewoners van het woonzorgcentrum Dijlehof vooraan kunnen plaatsnemen als passagier. Deze ritten zijn vooral bedoeld voor mensen die minder mobiel zijn, maar iedereen kan en mag van een rit genieten. We gaan met hen op pad buiten het woonzorgcentrum, de stad in, het hele jaar door, maar voornamelijk in de zomer en de lente.
Inspiratie uit Kopenhagen
Het vrijwilligerswerk geeft me voldoening, omdat het zoveel facetten heeft! Ik ben nu met pensioen, maar ik werkte vroeger in de IT-sector. Ik heb voor het project een internetplatform in het klein opgezet om de afspraken voor de riksja-ritten goed te laten verlopen, met een online planning. Het is fijn dat ik die vaardigheden van vroeger kan gebruiken.
Daarnaast kadert het project ook in een internationale beweging, “Cycling without age”, ontstaan in Kopenhagen. Daar hebben we het ook ontdekt tijdens een citytrip. We zijn een lokale afdeling van die organisatie en we nemen deel aan het overkoepelende collaboratieplatform. We trokken vorig jaar ook naar de Europese conferentie in Barcelona. Het is heel inspirerend om mensen van over heel Europa te ontmoeten die met hetzelfde initiatief bezig zijn.
Last but not least, ook het fietsen zelf, het buiten zijn en het contact met de bewoners vind ik leuk. Hun wereld is door de jaren heen gekrompen – zij zitten vaak binnen, in de zetel, of kunnen niet ver meer stappen – en wij verruimen hun wereld deels terug door hen naar buiten te brengen en contact te laten maken met mensen in de stad. Als ik de gezichten zie na een rit, het geluk bij de passagiers, dan is dat echt een heel sterke motivatie om verder te doen. Ook de familieleden zijn enthousiast. Soms nemen we ook kinderen of kleinkinderen mee. Dat geeft fantastische gesprekken in de riksja!