Natuurbingo

Zoektocht naar natuurschatten

In het Janseniuspark en de Kruidtuin kan je heel wat natuurlijke schatten ontdekken. Ga op pad en zoek de 12 foto’s van de natuurelementen die je op je speurtocht tegenkomt. Vind jij ze allemaal?

  • Voor wie: Voor kinderen vanaf 8 jaar
  • Prijs: Gratis
  • Waar: Janseniuspark en Kruidtuin
    Bekijk op Google Maps
Meidoorn

Janseniuspark

1. Meidoorn

Ik ben een struik uit de rozenfamilie en sinds de laatste ijstijd groei ik zowat overal in Europa. Zangvogels, zoals de merel, zijn verlekkerd op mijn rode vruchtjes en verspreiden op die manier mijn zaadjes. Mijn takken hebben stevige doorns. Vroeger plantten boeren mij in hagen als afsluiting voor het vee.

Sleedoorn

2. Sleedoorn

Zoals de meidoorn ben ik ook een struik uit de rozenfamilie. In het wild groei ik vooral langs bosranden. Mijn sterk geurende bloesems bloeien voordat er blaadjes aan mijn takken uitkomen. Mijn paarse, kleine pruimpjes zijn bitter van smaak en worden pas lekker na enkele vriesnachten. Dan verwerken mensen hen in confituur, vruchtenmoes of –sap of zelfs in likeur ('slivovitsj'). Mijn grote doorns beschermen mij tegen vraat van wilde dieren (bv. reeën). De sleedoornpage is een vlinder die haar eitjes alleen op mijn takken vasthecht. De rupsen voeden zich met mijn blaadjes tot ze verpoppen tot een vlinder.

Nest van zangvogeltje

3. Nest van zangvogeltje

Veilig verscholen tussen de stekelige takken van meidoorn of sleedoorn. Maar in de winter zijn nesten duidelijk zichtbaar.

Klimop

4. Klimop

Ik blijf ook tijdens de winter groen. Zoals mijn naam doet vermoeden, klim ik graag langs muren of bomen naar boven en klamp ik mij vast met kleine hechtworteltjes. In dit park ben ik als bodembedekker geplant. Mijn kleine, trosvormige bloempjes bloeien pas in de herfst, lang na alle andere bloemen. Veel insecten vinden hier nog nectar of stuifmeel om zich te voeden of om een wintervoorraad aan te leggen. Mijn donkerpaarse, zwarte bessen zijn pas in de lente rijp. Gulzige zangvogels smullen dan van de overrijpe bessen. Door gisting is alcohol ontstaan in de bessen en veel merels vliegen dan dronken rond.

Bonte hulst

Kruidtuin

5. Grootbladige bonte hulst

Mijn bonte bladeren met weinig stekels en mijn rode besjes versieren tijdens de kerstperiode veel huiskamers. Ik hou dan ook het hele jaar door mijn glanzende bladeren. De vogels lusten mijn rode besjes heel graag en zorgen zo voor de verspreiding van de zaadjes, via hun vogelpoep.

Kanarie

6. Kanarie

Ik ben een zangvogel en behoor tot de familie van de vinken. Sinds eeuwen word ik gekweekt als huisdier omwille van mijn mooie zang. In het wild leeft mijn familie op de Spaanse Canarische eilanden. Ik weeg ongeveer 15 gram en kan tot 10 jaar oud worden in gevangenschap.

Mispel

7. Mispel

Ik behoor tot de rozenfamilie en werd 2000 jaar geleden door de Romeinen ingevoerd. Ook mijn vruchten worden mispel genoemd en zitten vol vitamine C. Erg lekker smaken ze pas na enkele nachten vriesweer. Dan wordt het vruchtvlees zacht en kan je er gelei of likeur van maken.

Jean-Baptiste Van Mons

8. Jean Baptiste Van Mons

Ik ben een wereldberoemde appelspecialist en heb meer dan 500 nieuwe fruitsoorten uitgevonden, vooral appelvariëteiten. Ik leefde van 1765 tot 1842. In de stad Leuven werd een straat naar mij genoemd.

Tongvaren

9. Tongvaren

Lijkt mijn blad niet erg veel op een lange tong? Maar het meest opvallend zijn de bruine sporendoosjes aan de onderkant. Ik krijg geen bloemen of zaden, wel sporen die zo klein zijn als poeder en door de wind verspreid worden. Zo kunnen nieuwe varens beginnen groeien.

Wierrookceder

10. Wierrookceder

Mijn naam is misleidend want ik behoor tot de familie van de cipressen en niet tot de ceders. Ik werd vanuit Amerika naar Europa gebracht en ben vooral in oude tuinen te bewonderen. Mijn kleine blaadjes blijven het hele jaar groen, ook in de winter. Mijn bloemknopjes voor volgende lente staan al klaar. Mensen noemen ze katjes. Mijn hout heeft een sterke aangename geur.

Blauwe regen (Wisteria)

11. Blauwe regen (Wisteria)

In mei moet je hier zeker opnieuw langskomen. Je wandelt dan in een tunnel van lavendelblauwe, lange, hangende bloementrossen die je betoveren met hun licht geparfumeerde geur. Met mijn zaden moet je voorzichtig zijn, ze zijn erg giftig. Ik ben een slingerplant en draai heel stevig rond het steunmateriaal.

Mammoetboom

12. Mammoetboom

Ik behoor ook tot de cipressenfamilie en ben afkomstig uit Californië waar ik wel 80 meter hoog kan worden. Ik ben dan ook een reus van een boom. Ik heb een zeer dikke schors om mij te beschermen tegen de jaarlijkse bosbranden in mijn thuisland. Mijn zaadjes schieten zelfs beter op als de bodem lichtjes gebrand heeft. Ik kan zeer oud worden, zelfs 3000 jaar of ouder.

Liever de natuurbingo op papier?
Haal het tijdens de openingsuren bij Leuven Leisure of Visit Leuven, of download en print het:
Downloads
Natuurbingo(pdf, 1.41 MB)

Brusselsestraat 61A
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.