Van aan het loket tot bij de mensen

Deborah Gysen (41 jaar) werkt al bijna 5 jaar voor OCMW Leuven. Als maatschappelijk werkster maakt ze elke dag het verschil voor haar klanten.

26 juli 2022

Begeleiding op maat

Vijftien jaar geleden startte ik als maatschappelijk werker in het psychiatrisch ziekenhuis in Kortenberg. Ik werkte er met veel plezier, maar wou mijn horizon verruimen. Zo kwam ik bij OCMW Leuven terecht.

De begeleiding van een cliënt gebeurt altijd op maat. Dat maakt de job zo boeiend.

Hier begeleid ik mensen die in Leuven wonen met financiële hulpvragen of vragen over leefloon. Ik bekijk samen met de cliënt of hij of zij voldoen aan de voorwaarden. Op basis van mijn verslag en voorstel, keurt het comité van het OCMW de hulpvraag dan goed of niet.

Als de hulp wordt toegekend, start de begeleiding van de cliënt. Die gebeurt altijd op maat. Dat maakt de job zo boeiend, want elk hulpverleningsplan ziet er anders uit. We bespreken elke stap met de cliënt. Het OCMW is een eerstelijnsdienst. Leuven telt veel hulpverleningsorganisaties met verschillende initiatieven en sociale projecten. Op basis van de noden en mogelijkheden, kan ik mijn cliënten gemakkelijk doorverwijzen. En dat maakt het laagdrempelig voor wie hulp nodig heeft.

Kleine stappen

De job van maatschappelijk werker geeft voldoening, omdat je ontzettend veel kan betekenen voor een cliënt. Je mag vooral niet verwachten dat je de situatie helemaal kan veranderen of oplossen voor die persoon. Zoiets vraagt tijd.

Een paar documenten in orde maken: het lijkt maar iets kleins, maar voor een cliënt betekent dit financieel een wereld van verschil.

Ik kijk vooral naar de kleine stappen die we zetten. Een paar documenten in orde maken lijkt maar iets kleins, maar voor een cliënt betekent dit op financieel vlak een wereld van verschil. Dat maakt mijn dag meteen geslaagd.

Collega’s zijn er voor elkaar

Het grote verschil tussen werken als maatschappelijk werker bij het OCMW en andere organisaties, is dat je hier ook een stuk een controlerende rol opneemt. We bieden hulp, maar we verwachten van de cliënten ook dat ze aan de voorwaarden voldoen. Hiervoor moeten we goed op de hoogte zijn van de OCMW-wetgeving.

Ik kan altijd terecht bij mijn collega’s. We vragen dikwijls raad aan elkaar.

Elke dag heb ik nog vragen over wetgeving, nieuwe richtlijnen, administratieve procedures … Dan kan ik altijd terecht bij mijn collega’s. We vragen dikwijls raad aan elkaar en maken ook tijd voor elkaar. We komen ook wekelijks samen op een vast online moment, om de moeilijke dossiers te bespreken. Soms zijn dossiers uitzichtloos of aangrijpend, dan kunnen we bij elkaar terecht voor een babbel en advies.

Van aan het loket tot bij de mensen thuis

Mijn werkdag is altijd gevarieerd en goed gevuld. In de voormiddag zie ik meestal 3 cliënten. Daarna maak ik graag tijd om iets te eten met mijn collega’s, want we zijn echt een hechte groep. In de namiddag plan ik vaak afspraken buiten het OCMW. Bijvoorbeeld een overleg op verplaatsing bij het CAW of bij Gasthuisberg. Je kan dan even met een fiets van de stad buiten en leert meteen de organisaties, hun aanbod en de medewerkers kennen. Dat zorgt voor afwisseling.

Of ik probeer ik een huisbezoek in te plannen, dat doe we jaarlijks bij elke cliënt. Ze waarderen dit. Je bent altijd welkom en je komt in heel verschillende woningen terecht. Sommige cliënten willen heel graag dat je mee aan tafel zit om iets te eten of te drinken. Zo leer je heel andere culturen kennen, wat het ook boeiend maakt.

Goede combinatie tussen werk en gezin

De werktijden en het telewerk maken dat je werk en gezin heel goed kan combineren, een groot pluspunt. Als voltijdse medewerker mogen we 2 dagen per week thuiswerken. En dat komt goed uit. We hebben veel afspraken met cliënten, nadien maken we van sommige gesprekken een verslag of verwerken we het resultaat in het cliëntendossier. Die administratie kunnen we makkelijk thuis in orde brengen.

Daarnaast hebben we een mooie verlofregeling en ben ik tevreden over mijn loon. Het is ook fijn dat we relevante vormingen mogen volgen. En we krijgen de mogelijkheid om door te groeien of te verschuiven van team als we eens een andere materie willen behandelen.

Categorieën

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.