Heraanleg Alfons Smetsplein

We vormden het grijze Alfons Smetsplein om tot een aangenaam en groen stadsplein in het centrum van Leuven.

Hoe was het vroeger?

  • Het was een grijs en verhard plein, met weinig groen.
  • Onder het plein ligt een parkeergarage waar water naar binnen sijpelde.

Hoe is het nu?

  • Het is een aangename en groene plek met zitbanken- en muurtjes.
  • Het plein heeft speciaal aangepaste ledverlichting.

Hoe dringt het water door?

  • 30% van het plein is onthard: we vervingen tegels door plantvakken en bomen.
  • De nieuwe regenwaterriool (gescheiden riolering) zorgt voor een afzonderlijke afvoer van regen- en afvalwater.
  • De regenwaterpijpen van de gebouwen rond het plein voeren regenwater af naar de plantbakken.
  • De plantbakken zijn ontworpen zodat ze water beter bijhouden. Zo kunnen de planten het water opnemen als ze het nodig hebben.
  • In de verhoogde delen van het plein, krijgt het groen meer ruimte om dieper te wortelen. Daardoor groeit het ook beter.

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.