Dijlewolven-leerpad

Zoektocht met beestjes

Leer meer over de beestjes die verstopt zitten langs het Dijlewolven-leerpad. Ga bij elke stop op zoek naar een letter en maak er een woord mee. 

 • Voor wie: Kinderen vanaf 8 jaar
 • Prijs: Gratis
 • Waar: 8 stops in Dijlepark, Van Dalepark en Rambergpark
  Bekijk op Google Maps
 • Hoe werkt het:
  1. Aan elke stop vind je een QR-code en een verstopte letter.
  2. Scan de code met een smartphone en luister naar de verborgen informatie over de dieren die hier verstopt zitten.
  3. Schrijf alle gevonden letters op en maak er een woord mee.

1. Dijle-eend

De Dijle-eend is een geluksbrenger die helpt om een wens te doen uitkomen als je van het water drinkt. In de winter is het waterkraantje afgesloten, maar dat los je op door 3 keer te springen in plaats van te drinken. Niet verklappen welke wens je hebt gedaan!

2. Bever

Als je gelukt hebt, kan je je de bever zien in de Dijle. Hij woont hier ergens in een buis aan de oever. De ingang van zijn woning ligt liefst onder water. Zo kunnen er geen roofdieren aan zijn huis kunnen. Wanneer het water diep genoeg is, zoals hier in De Dijle, maakt hij geen dammen en is een buis of hol aan de oever ideaal. De bever eet alleen schors, dunne takjes, planten of blaadjes. In de winter leeft hij van zijn wintervoorraad die onder water is aangelegd. Kan jij hem spotten?

3. Kikker

Hier in de vijver leven verschillende soorten kikkers. Ken jij de bastaardkikker, de meerkikker, de bruine kikker of de gewone pad? Die laatste is natuurlijk geen kikker… In de winter houden de kikkers hun winterslaap, maar misschien vind je wel de kikker die langs het water staat? Een kikker kan wel een meter ver springen, dat is 10 keer zijn eigen lengte. Hoe ver kan jij springen? Op het paadje ligt een wit-rode streep waar je het kan meten. Probeer eens met en zonder aanloop. Terwijl je springt, moet je natuurlijk ook kwaken als een kikker!

Uitgeschreven tekst van sprookje 'Kikkerkoning'

4. Gierzwaluw

De gierzwaluw komt hier graag jagen, want er zitten veel insecten aan het water. Ze kunnen per dag 10.000 insecten vangen en eten! Wist je dat de gierzwaluw eigenlijk geen zwaluw is, maar dat hij familie is van de kolibrie? Ze maken hun nest in donkere gaten en slapen ook in de lucht terwijl ze vliegen. Ja echt waar, dan slaapt er telkens één hersenhelft terwijl de andere nog actief is. Ze vliegen elk jaar in augustus naar Afrika en komen terug in april, dat is wel 14.000 km heen en terug! Gelukkig halen ze grote snelheden van 120 kilometer per uur tot wel 200 kilometer per uur in duikvlucht.

5. Eekhoorn

In dit park kan je in de winter eekhoorns achter elkaar zien lopen. Dat zijn de mannetjes die een vrouwtje proberen te versieren. Het mannetje dat het langst kan volhouden, wint! In de winter eten ze zaden van bomen zoals hazelnoten, beukennoten, okkernoten, tamme kastanjes, eikels en paddenstoelen. In de lente eten ze ook jonge knoppen van bomen en durven ze zelfs een ei of een jonge vogel uit een nest opeten. De eekhoorn woont vaak in een oude holte die een specht gemaakt heeft. Een opening van 5 centimeter is genoeg voor de eekhoorn om binnen te kunnen.

6. Slechtvalk

Kleine vogels zoals de roodborst, de koolmees en de boomklever moeten opletten voor de slechtvalk die hier woont. Als hij ze te pakken krijgt, zijn ze een lekker maal voor hem. Lees meer over de slechtvalk op het bord bij deze stop. Wist je trouwens dat vogels fluiten om te laten horen waar ze wonen, of om soortgenoten te vinden? Je hoort ze hier de hele winter. Hoor jij ze?

7. Grote bonte specht

In elk bos en park vind je wel een bonte specht. We kennen spechten van het geroffel op bomen. Dat doen ze niet alleen om een nest te maken, maar ook om te laten horen waar ze wonen of dat ze op zoek zijn naar een partner. Ze kiezen hiervoor vaak een holle boom, want hol hout maakt meer lawaai. De grote bonte specht heeft ook een typische roep die je kan horen via de QR-code aan deze stop.

8. Winterkoninkje

Dit kleine, bruine vogeltje heeft een opgewipt staartje en zingt steeds hetzelfde luide liedje. Hij blijft het hele jaar bij ons in België en zit hier graag in dichte struiken. Weet jij hoe het winterkoninkje aan zijn naam komt? Ga zitten in de cirkel en laat mama of papa het sprookje voorlezen dat je via de QR-code aan deze stop terugvindt.

Uitgeschreven tekst van sprookje 'Winterkoninkje'

 

Liever kaartje met locaties op papier?
Haal het tijdens de openingsuren bij Leuven Leisure of Visit Leuven of download en print het:
Downloads
Dijlewolvenleerpad(pdf, 134.29 kB)

Brusselsestraat 61A
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.